ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup προσδοκά ο Χουλιαράκης

Ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup προσδοκά ο Χουλιαράκης
EUROKINISSI

Έκκληση στους βουλευτές όλων των κομμάτων να στηρίξουν τον προϋπολογισμό του 2017 απηύθυνε ο Γιώργος Χουλιαράκης, εκφράζοντας την προσδοκία ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να παραμετροποιηθούν στο επόμενο διάστημα και να εφαρμοστούν από τα μέσα του 2018 και μετά.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2017 στην αρμόδια επιτροπή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ακόμη την προσδοκία ένταξης της Ελλάδας στο QE, δηλαδή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που αποτελεί προθάλαμο εξόδου από τη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν ήδη αποφασιστεί και θα συμβάλουν ιδιαίτερα στην απομείωση του χρέους το αμέσως επόμενο διάστημα. Η προσδοκία είναι ότι στο επόμενο Eurogroup τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα παραμετροποιηθούν με προοπτική εφαρμογής από τα μέσα του 2018 και μετά. Και στη διάρκεια του χειμώνα του 2017, δηλαδή αμέσως μετά το γύρισμα του χρόνου, η προσδοκία είναι ότι η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως προθάλαμος εξόδου από τη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε ο κ. Χουλιαράκης σημειώνοντας ότι αυτά δεν είναι μόνο δικές του εκτιμήσεις αλλά οι εκτιμήσεις που κάνουν οι ίδιες οι αγορές.ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, σημείωσε πως «είναι στην τροχιά που πρέπει» και υποστήριξε πως «κανείς δεν πανηγυρίζει και δεν έχει δικαίωμα να πανηγυρίζει όταν η οικονομία ξέφυγε από την ύφεση δύο τρίμηνα πριν, το δεύτερο τρίμηνο του 2016, και οι ρυθμοί μεγέθυνσης δεν είναι αυτοί που θέλουμε να είναι αν και προσδοκία είναι ότι το 2017 θα είναι ιδιαίτερα ισχυροί».

Ο Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε ότι η χώρα μας είναι ακόμα σε πρόγραμμα προσαρμογής και δεν έχει περιθώρια να δανειστεί από τις αγορές. Όπως σημείωσε:

Δεν έχει κατά συνέπεια τα περιθώρια να κάνει την αντικυκλική πολιτική που θα ήθελε σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα αβέβαιο και ευμετάβλητο, όπου οι αρνητικές επισφάλειες- και δεν είναι λίγες- είναι πολύ πιο ισχυρές από τα θετικά ενδεχόμενα.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας όπως και της ευρωζώνης ήταν σε πτωτική πορεία που ανακόπηκε κυρίως από δύο γεγονότα, αυτό του Brexit αλλά και το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ.

«Έχει ενδιαφέρον να συγκρίνει κανείς την πορεία των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού χρέους σήμερα, με τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού χρέους μόλις 6 μήνες πριν, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Τα επιτόκια δανεισμού τότε ήταν σε ήπια πτωτική πορεία μέχρι την ημερομηνία του βρετανικού δημοψηφίσματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το βρετανικό δημοψήφισμα επέστρεψε την αβεβαιότητα πάνω από την Ευρώπη και η πορεία των επιτοκίων όλων των χωρών της περιφέρειας ήταν από εκεί και πέρα για ένα διάστημα μερικών μηνών ανοδική. Αντίστοιχη αβεβαιότητα προκάλεσαν και οι αμερικανικές εκλογές. Η γνώμη μου είναι ότι είναι ένα γεγονός μεγαλύτερης και πιο άμεσης σημασίας και διάστασης από το βρετανικό δημοψήφισμα.Σε αντίθεση όμως με ότι έγινε μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, μετά τις αμερικανικές εκλογές, και ενώ τα επιτόκια δανεισμού όλων των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας αλλά και πολλών άλλων αναδυόμενων οικονομιών άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν, τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού συνέχισαν να μειώνονται. Σήμερα είναι στα επίπεδα της άνοιξης του 2014, στο δεύτερο δηλαδή χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του προγράμματος τον Μάιο του 2010, και η προοπτική είναι, με την έγκαιρη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και την ένταξη στη ποσοτική χαλάρωση, να μειωθούν σημαντικά περαιτέρω», είπε», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ