ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Σκουρλέτης: Όχι αξιολόγηση; Εκλογές

Π. Σκουρλέτης: Όχι αξιολόγηση; Εκλογές
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Οι εκλογές δεν συμφέρουν κανέναν αυτή τη στιγμή. Πρώτα απ’ όλα δεν συμφέρουν τη χώρα, δεν συμφέρουν την υπόθεση της αξιολόγησης, δεν συμφέρουν ούτε την Ευρώπη», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Όπως είπε, «εκείνος ο οποίος αναπαράγει κατά καιρούς το αίτημα των εκλογών είναι ο κ. Μητσοτάκης γιατί είναι μια "καλή συνταγή" για να μπορεί να καλύπτει την ένδεια επιχειρημάτων και συγκεκριμένων τοποθετήσεων απέναντι στα ζητήματα της αξιολόγησης».

Ο υπουργός Εσωτερικών, ωστόσο, ξεκαθάρισε μιλώντας στο real fm ότι «όλοι αντιλαμβάνονται ότι εάν αυτή τη στιγμή οδηγηθούμε σε εκλογές, αυτό θα έχει να κάνει με την αδυναμία να συνεννοηθούμε με τους εταίρους μας και να κλείσει η υπόθεση της αξιολόγησης. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι χωρίς επιπτώσεις για την οικονομία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει, πια, αυτό».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περιθώριο να ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου επιτυχώς η αξιολόγηση ή μπαίνουμε για άλλη μια φορά σε καθυστερήσεις, ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Αναφορικά με τα Εργασιακά και τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από το ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι:

Στη σημερινή Ελλάδα το να συζητάει κάποιος για διευκόλυνση των απολύσεων είναι πραγματικά τραγικό, σαν να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προβλημάτων» και πρόσθεσε ότι «μπορούμε και χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν επιμένει σε τέτοιου είδους θέματα».

Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του για τα εργασιακά λέγοντας ότι:

Αυτό που λέγαμε παλαιότερα για τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού, είναι κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τις χθεσινές τοποθετήσεις του κυρίου Μητσοτάκη απέναντι στα εργασιακά. Ο κύριος Μητσοτάκης αντιτάχθηκε στην έννοια και στην πρακτική των συλλογικών διαπραγματεύσεων, είναι ανοικτός στα θέματα των ομαδικών απολύσεων. Επομένως, τι σημαίνει αυτό; Δίνει ένα σήμα στις πιο ακραίες απόψεις, στις απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του κυρίου Σόιμπλε, ότι αυτοί θα βαράνε απ’ έξω και αυτός θα βαράει από μέσα. Ήταν απόλυτα αποκαλυπτικός.

Στην ερώτηση αν θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει στη χώρα ένα κλίμα εθνικής συνεννόησης, ο Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κινείται σε αυτή τη λογική και ανέφερε ότι θα πρέπει να αναληφθούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ωστόσο ζήτησε να ξεκαθαρίσει τη θέση της η ΝΔ αναφορικά με το θέμα του χρέους.

Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό και στο «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι:

Βρισκόμαστε σε μια φάση επιθετικής πολιτικής εκ μέρους της Τουρκίας κι αυτό εκδηλώνεται και με τη συγκεκριμένη στάση της στο Κυπριακό ζήτημα, αλλά και από τις δηλώσεις του κυρίου Ερντογάν για την συμφωνία της Λωζάννης

Ωστόσο επεσήμανε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να κρατάει μία στάση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην Κύπρο, η οποία βεβαίως είναι αυτή που τελικά αποφασίζει τα δικά της βήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ