ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Μουζάλα- Σεβαστάκη για προσφυγικό

Κόντρα Μουζάλα- Σεβαστάκη για προσφυγικό
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Έκκληση στους κατοίκους των νησιών να βοηθήσουν να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων απηύθυνε ο Γιάννης Μουζάλας, διαβεβαιώνοντας πως από τον Δεκέμβριο θα υπάρχουν σε εβδομαδιαία βάση 100 με 200 επιστροφές στην Τουρκία.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέφρασε τη λύπη του για το τραγικό γεγονός στο hot spot της Μόρια, όπου ένα 6χρονο παιδί και η γιαγιά του έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη που σημειώθηκε μέσα στη σκηνή της οικογένειας, και ανακοίνωσε πως από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η μετακίνηση προσφύγων από τη Σάμο και τη Λέσβο, κυρίως ευάλωτων ομάδων.

17336344

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Αρχίζουμε τον "απεγκλωβισμό" αυτών που μπορούν να έρθουν στην ενδοχώρα χωρίς να κινδυνεύσει η συμφωνία»,

είπε στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Σεβαστάκη και του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη. Σημείωσε ότι δεν θα απεγκλωβιστούν άμεσα τα νησιά γιατί κινδυνεύει να καταπέσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και πρόσθεσε: «Αν φύγουν τώρα προς την ενδοχώρα θα έρθουν πολλαπλάσιοι από την Τουρκία».

17336347
 1 n67
17336334

Αίσθηση προκάλεσε η κόντρα του με τον Δημήτρη Σεβαστάκη, τον οποίο επέκρινε ότι συντάχθηκε με τον δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη, και όχι με την περιφερειάρχη, για να μη δοθεί χώρος εγκατάστασης, αλλά και για το γεγονός ότι δεν εξέδωσε ανακοίνωση «κατά των ξενοδόχων που δήλωσαν ότι δεν δίνουν δωμάτια στα ευάλωτα άτομα». Άγνοια δήλωσε ο βουλευτής, με τον Γιάννη Μουζάλα να τον καρφώνει, λέγοντας: «Έπρεπε να γνωρίζετε την απόφαση, γιατί σας την είπα εγώ στο Μαξίμου».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αντιδράσεις και κοινωνική δυσφορία, ονοματίζοντας ως υποκινητή των επεισοδίων τη Χρυσή Αυγή, αλλά και ότι οι ρυθμοί χορήγησης ασύλου είναι αργοί, καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό. Διαβεβαίωσε πάντως, ότι από τον Δεκέμβριο -με τις νέες προσλήψεις- θα υπάρξουν 100- 200 επιστροφές την εβδομάδα. «Από Γενάρη θα υπάρχει γεωμετρική πρόοδος, που δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα ανακουφίσει», είπε και πρόσθεσε πως ο ρυθμός απαντήσεων έχει διπλασιαστεί και στόχος είναι ο τετραπλασιασμός του.

17336345

Στην επισήμανση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη για τον αριθμό των εμπειρογνωμόνων που ήταν στην Ελλάδα, ο Γιάννης Μουζάλας ενημέρωσε ότι για το άσυλο «από τα 400 άτομα που μας έχουν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι μας έστειλαν 36. Τελικά κάναμε μία συμφωνία να μας στείλουν 100 και ακόμα περιμένουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ