ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας: Η «μαύρη προπαγάνδα» παρεμποδίζει το έργο μας στο προσφυγικό

Μουζάλας: Η «μαύρη προπαγάνδα» παρεμποδίζει το έργο μας στο προσφυγικό
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στο Προσφυγικό, τις αντιδράσεις κατοίκων νησιών όπου υπάρχει πλάνο για κατασκευή χώρων φιλοξενίας, αλλά και το τραγικό περιστατικό στη Μόρια, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Γιάννης Μουζάλας.

«Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε κλίμα συναίνεσης, αλλά από ένα σημείο και μετά θα επιβάλουμε τις λύσεις», δηλώνει αρχικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων για την κατασκευή χώρων φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες.

«Κλίμα συναίνεσης δεν θα πει ότι δεν κάνουμε τίποτα», διευκρινίζει, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί».

Ο κ. Μουζάλας κάνει επίσης λόγο για «μαύρη προπαγάνδα στα νησιά» και κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι «έχει συνταχθεί με ακροδεξιά στοιχεία και υποκινεί τον πληθυσμό».

Σχετικά με το τραγικό συμβάν στη Μόρια αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αισθάνομαι βαθιά θλίψη, γιατί μπορεί να ήταν ένα τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε, αλλά το ότι συνέβη στο συγκεκριμένο χώρο, λειτουργεί επιβαρυντικά. Αυτό κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για τη βελτίωση των συνθηκών στο hot spot και απευθύνω για ακόμα μία φορά έκκληση στους νησιώτες να πάψουν να ακούν λαϊκίστικες λύσεις, να δείξουν αυτό το οποίο έδειξαν πέρυσι, να υποστηρίξουν τη Συμφωνία για να μην επαναληφθούν οι περσινές ροές, αλλά και να υποστηρίξουν τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και κλειστών κέντρων για τον περιορισμό της εγκληματικότητας».

Ο κ. Μουζάλας αποκαλύπτει επίσης ότι το επόμενο διάστημα τα κέντρα φιλοξενίας θα μειωθούν κατά το ήμισυ με ταυτόχρονη μείωση και του πληθυσμού σε αυτά, καθώς και ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί η παροχή μετρητών ή κουπονιών για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών.

Σε ό,τι αφορά στις κατηγορίες για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος της κυβέρνησης για το προσφυγικό, ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει ταχυδακτυλουργός που να βγάζει λαγούς από το καπέλο του».

Ο υπουργός εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και περιγράφει τις τρεις μάχες που δίνει η κυβέρνηση σε διπλωματικό επίπεδο: για τη μεταφορά μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, την αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου και το αίτημα για δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Για την απόφαση του Βελγίου να μην ανανεώσει τη θητεία των Βέλγων εμπειρογνωμόνων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου για λόγους ασφαλείας, τονίζει:

«Δεν ισχύει ακριβώς έτσι. Ισχύει το εξής: ότι οι Βέλγοι φίλοι μας -και τονίζω το φίλοι μας, γιατί το Βέλγιο είναι μία χώρα που ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει- δεν ανανέωσαν τη θητεία των ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO) για λόγους ασφαλείας. Είχα μια πολύ ειλικρινή συζήτηση με τον Βέλγο υπουργό, τον κ. Φράνκεν, μου εξέφρασε τις ανησυχίες του, τον διαβεβαίωσα ότι τα μέτρα ασφάλειας έχουν παρθεί και θα γίνονται ολοένα και πιο ισχυρά, και ελπίζω ότι θα συνεχίσει τη φιλική συμπεριφορά του και θα στείλει εμπειρογνώμονες.

Βέβαια δίνεται πολύ μεγάλη έκταση σε αυτό το γεγονός, ότι μία χώρα η οποία πάντα μας έστελνε ανθρώπους, για κάποιο λόγο τους ανακάλεσε. Αυτό δεν πρέπει να αποκρύψει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μάς είχε υποσχεθεί συνολικά 400 ανθρώπους της EASO, εμείς χρειαζόμαστε οπωσδήποτε 90 με 100, και μας έχουν στείλει 36».

Τέλος, σχετικά με την εξαίρεση της Διεύθυνσης Ιθαγένειας από το νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Μουζάλας απαντά ότι «η πολιτική της κυβέρνησης για την ιθαγένεια δεν θα κριθεί από το σε ποιο υπουργείο είναι», ενώ κάνει λόγο για «ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για την απόδοση ιθαγένειας, ώστε να είναι περισσότερο αντικειμενική, στα πρότυπα των συστημάτων της Γαλλίας και της Γερμανίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ