ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στην τελική ευθεία για το Eurogroup

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στην τελική ευθεία για το Eurogroup
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ευρωπαίο επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο της συζήτησης η δεύτερη αξιολόγηση και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων εν όψει και της κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2016-2020 EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Από τις διαθέσεις του ΔΝΤ συναρτάται η έκβαση του euroworking group όπως αφήνει να εννοηθεί η ελληνική κυβέρνηση, εκτιμώντας ωστόσο ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να δεχτεί να προχωρήσει πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση έως ότου έχει μπροστά του διαμορφωμένο το συνολικό πακέτο, δηλαδή και τις αποφάσεις για το χρέος.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο στόχος της πολιτικής συμφωνίας στο eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είναι ρεαλιστικός, καθώς θεωρεί ότι επί της ουσίας δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στην αξιολόγηση μολονότι παραμένουν ανοιχτά τα εργασιακά και δημοσιονομικά.

Σήμερα το πρωί συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για να εξετάσει όλες τις εξελίξεις γύρω από την διαπραγμάτευση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ενημερώνει κυβέρνηση και κόμμα για τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς και τα νεώτερα δεδομένα μετά την τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου.

Όμως το Μαξίμου ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στις συναντήσεις που θα έχει αργότερα πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους Πιερ Μοσκοβισί και Μπενουά Κερέ επιθυμώντας να μεταφέρει στους δύο ευρωπαίους αξιωματούχους όλες τις εξελίξεις γύρω από την διαπραγμάτευση και να επαναλάβει τις θέσεις της κυβέρνησής του. Κοινώς να πει στον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών ότι θα πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία από τα δύο μέρη χωρίς να υπάρξουν νέα μέτρα και να τονίσει στο υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ το πόσο σημαντικό είναι για την χώρα το να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Tις απόψεις του για την δεύτερη αξιολόγηση θα μοιραστεί ο Αλέξης Τσίπρας και με τον Φρανσουά Ολάντ με τον οποίο θα συναντηθεί στο Αμπού Ντάμπι πριν από το κρίσιμο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας. Εκεί δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση και με την Άνγκελα Μέρκελ εφόσον η γερμανίδα καγκελάριος αποφασίσει να συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Unesco για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τονίζουν πως θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης σε κάθε επίπεδο χωρίς ωστόσο να υπάρξουν «υποχωρήσεις αρχών και νέα μέτρα, ειδικά για την περίοδο μετά το 2018» όπως αξιώνει το ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ