ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Τσίπρας: «Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων»

Α. Τσίπρας: «Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων»
© Amr Dalsh / Reuters

Με την φράση «αποχαιρετούμε ένα παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που με το παράδειγμά του ενέπνευσε τους αγώνες των λαών σε ολόκληρο τον κόσμο», ξεκίνησε τον επικήδειο λόγο του για τον Φιντέλ Κάστρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στο λαό της Κούβας, το οποίο αποκάλεσε γενναίο και προσέθεσε:

«Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων. Τον δικό σας Φιντέλ, τον δικό μας Φιντέλ, τον Φιντέλ που ανήκει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τον Φιντέλ που ανήκει στην ιστορία».

Μιλώντας από την πλατεία της Επανάστασης, ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχει σε μια τόσο ιστορική στιγμή, εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό, ο οποίος, όπως τόνισε, «βρίσκεται κοντά στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία παλέψατε και παλεύετε».

Κάνοντας αναφορά στα συνθήματα της ελληνικής και της κουβανικής επανάστασης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι και οι δύο λαοί πάλεψαν «κόντρα σε ισχυρούς και παντοδύναμους αντιπάλους», για να διεκδικήσουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους.

«Στα χνάρια του Σιμόν Μπολίβαρ και του Χοσέ Μαρτί, παρέα με τον Τσε, ο Φιντέλ μετέτρεψε την Κούβα από μια ακόμα δικτατορία σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός απέτισε φόρο τιμής στον Φιντέλ, ο οποίος όπως είπε, αφήνει πίσω πολύτιμη κληρονομιά, «στην παιδεία, στη εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στην υγεία, στο επίπεδο των επιστημών και του πολιτισμού».

«Αλλά αφήνει και πολύτιμη κληρονομιά σε όλους τους λαούς: Γιατί ενέπνευσε πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη Λατινικής Αμερική. Και έθεσε τις βάσεις για μια νέα, δυναμική εποχή περιφερειακής ολοκλήρωσης. Και για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία της Κούβας με τη Δύση», συνέχισε.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «η Κούβα του Φιντέλ, όμως, μας έμαθε και ότι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό δεν είναι ανθόσπαρτος. Έχει δυσκολίες, έχει υποχωρήσεις, έχει σκαμπανεβάσματα. Μας έμαθε και από τα κατορθώματα αλλά και από τις αδυναμίες του.

Μας έμαθε ότι η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό είναι μια μάχη διαρκής και απαιτεί μεγάλες θυσίες, όπως αυτές που με ηρωισμό καταβάλετε, τα δύσκολα χρόνια του εμπάργκο, που επιβλήθηκε στη χώρα σας ως διαρκής εκβιασμός και ως τιμωρία».

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «μπορεί εμείς στην Ευρώπη να μη μπορούμε να φανταστούμε τις δυσκολίες που εσείς περάσατε, έχουμε όμως κι εμείς του δικούς μας δυνάστες» και εξήγησε: «Την απάνθρωπη λογική των νόμων της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού».

«Και δίνουμε και εμείς από τη μακρινή Ελλάδα, τον δικό μας αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια. Και σε αυτόν τον αγώνα, το παράδειγμα του Φιντέλ μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα. Στις νίκες και στις ήττες μας. Στις ανατροπές και στους συμβιβασμούς μας», τόνισε.

«Ο Φιντέλ έφυγε από τη ζωή αλλά θα βρίσκεται για πάντα: Στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών σε όλο τον πλανήτη. Στη φλόγα της αντίστασης των καταπιεσμένων που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους. Στη δύναμη όσων παλεύουν με πάθος για να διεκδικήσουν το αδύνατο, προκειμένου να πάψουν να ζουν το αδιανόητο. Γυρνώντας έτσι το τροχό της ιστορίας. Αντίο, Κομαντάντε Φιντέλ! Hasta la victoria siempre! [Πάντα μέχρι τη νίκη]», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ