ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Παπαδημούλης: Είμαστε στο 95% της συμφωνίας

Δ. Παπαδημούλης: Είμαστε στο 95% της συμφωνίας
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Είμαστε στο 95% μιας συμφωνίας, το Eurogroup θα καταγράψει τη σημαντική πρόοδο και σύγκλιση που έχει επιτευχθεί και θα ολοκληρωθεί το πακέτο με ένα δεύτερο Eurogroup, λίγο αργότερα μέσα στον Δεκέμβριο», εκτίμησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Flash.

Ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι «έχει ενισχυθεί και στο "στρατόπεδο" των δανειστών η άποψη που λέει ότι πρέπει χωρίς εμπλοκή, χωρίς καθυστερήσεις να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους άμεσα, από τις αρχές του 2017».

«Για ποιό λόγο το κάνουν; Γιατί όπως δεν θέλουμε, εμείς οι Έλληνες, τέταρτο μνημόνιο, έτσι δεν θέλουν και οι δανειστές τέταρτο μνημόνιο. Και για να τελειώνουμε με τα μνημόνια στο τέλος του 2018, αυτή η αλυσίδα των γεγονότων, δεύτερη αξιολόγηση, ελάφρυνση χρέους, ποσοτική χαλάρωση και τερματισμός των μνημονίων το καλοκαίρι του 2018, πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς εμπλοκές. Δεν σηκώνει καθυστέρηση» πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτίμησε ότι το χρονικό πεδίο εντός του οποίου πρέπει να ολοκληρωθεί αυτό το πακέτο, είναι ο Δεκέμβριος.

Εξάλλου, ερωτηθείς για την προκλητικότητα από πλευράς Τουρκίας, ο κ. Παπαδημούλης τόνισε:

Το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να αυξάνονται, μετά από μια αρχική καθυστέρηση και αμηχανία, θετικές δηλώσεις υπέρ του διεθνούς δικαίου, υπέρ της σταθερότητας και υπέρ των ελληνικών θέσεων, από κορυφαίους ευρωπαϊκούς παράγοντες. Ήρθε η δήλωση της Κομισιόν, ήρθε η δήλωση Στάινμάιερ και η επίσκεψή του στην Ελλάδα, σε λίγες μέρες πηγαίνει ο Ολάντ στην Κύπρο.

«Νομίζω», συνέχισε, «ότι σε αυτό το θέμα χρειάζονται δύο πράγματα, το ένα είναι η μέγιστη δυνατή εθνική ενότητα και συσπείρωση, στο όνομα της υπεράσπισης των εθνικών δικαίων και του διεθνούς δικαίου».

«Είναι παράλογο αυτή την ώρα να λέει κανείς εκλογές εδώ και τώρα, όταν έχουμε όλα αυτά ανοιχτά στη γειτονιά μας, να αφήσουμε τον γάμο δηλαδή και να πάμε για πουρνάρια και το δεύτερο που χρειάζεται να κάνουμε είναι η διεύρυνση των ερεισμάτων μας και της υποστήριξής μας από τον διεθνή παράγοντα, έτσι ώστε οι λεονταρισμοί αυτοί του Ερντογάν να παραμείνουν λόγια» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ