ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου για το Eurogroup: Δεν είναι όλα μαύρα

Μαξίμου για το Eurogroup: Δεν είναι όλα μαύρα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δεν τα βλέπει όλα μαύρα η κυβέρνηση στον δρόμο προς το Eurogroup. To Μαξίμου επιμένει πως «αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει νέα πρόσθετα μέτρα για την περιόδο μετά το 2018» συγχρόνως όμως απορρίπτει τα σενάρια των εκλογών, πιστεύοντας πως δεν θα χρειαστεί να φθάσουμε ως εκεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε από το Αμπού Ντάμπι πως η κυβέρνησή του έχει τρία χρόνια μπροστά της για να διαλύσει την φημολογία που θέλει τον ίδιο και το επιτελείο του να σχεδιάζουν εκλογές. Βαθιά μέσα του πιστεύει ότι οι θεσμοί και πρωτίστως το ΔΝΤ θα υποχωρήσουν από τις παράλογες αξιώσεις τους, -ζητούν την λήψη μέτρων ύψους 4,2 δις ευρώ- και θα δεχτούν να συζητήσουν περαιτέρω με την ελληνική πλευρά για την επίτευξη της πολιτικής συμφωνίας.

Το μόνο πράγμα που μπορεί η κυβέρνηση να δεχτεί να «δώσει» στους δανειστές είναι πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% για τα έτη 2019 και 2020 προσβλέποντας πως όταν θα δει χειροπιαστά σημάδια ανάπτυξης στην χώρα θα μπορεί να τα διορθώσει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προς τα κάτω.

Το Μαξίμου δεν εξεπλάγη από την τελευταία συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που επιμένει πως η λύση για την Ελλάδα δεν είναι η ελάφρυνση του χρέους της αλλά μόνο οι μεταρρυθμίσεις. Θεωρεί όμως ότι τα σχέδια Σόιμπλε για Grexit δεν βρίσκουν πλέον ευήκοα ώτα ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που είχε και το απόγευμα του Σαββάτου τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, ενώ θα έχει και συναντήσεις εργασίας σήμερα νωρίς το πρωί πριν από το Eurogroup πιστεύει ότι η κατάσταση για την Ελλάδα μπορεί να είναι δύσκολη όχι όμως και απελπιστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών θα πει στους ομολόγους του ότι η κυβέρνηση έχει καλύψει έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων (από το ασφαλιστικό ως την δημόσια διοίκηση), θα αναφέρει ότι η οικονομία πάει καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις κάτι που φαίνεται και από τις εκθέσεις για την ανάπτυξη και επίσης ότι έχει ξεπεράσει τους στόχους σε επίπεδο εσόδων. Θα αναφέρει στους συμμετέχοντες στο Eurogroup πως η Ελλάδα πρέπει να μπει σ’ έναν καθαρό διάδρομο ανάπτυξης κάτι που δεν μπορεί να γίνει εάν δεν βγει από το πρόγραμμα, άρα αν προηγουμένως δεν βγει στις αγορές, έχοντας ήδη ενταχθεί στο QE κι έχοντας εξασφαλίσει μία λύση για το δημόσιο χρέος της.

Εμφανίζεται να πιστεύει ότι με αυτά τα δεδομένα στην σημερινή συνεδρίαση το Eurogroup θα αναγνωριστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση και θα συμφωνηθεί η συνέχιση των συζητήσεων για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα ώστε η πολιτική συμφωνία να επικυρωθεί σ’ ένα επόμενο έκτακτο Eurogroup.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ