ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός στη Βουλή: Καυγάς για το Eurogroup

Προϋπολογισμός στη Βουλή: Καυγάς για το Eurogroup
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε ρυθμούς προϋπολογισμού κινείται από σήμερα και για πέντε ημέρες η Βουλή. Η χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα με στόχο τη μείωση του χρέους κατά 20 μονάδες έως το 2060 μονοπωλεί τη συζήτηση από την πρώτη κιόλας ημέρα, πυροδοτώντας ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Τόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας όσο και της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της ομιλίας τους στην απόφαση που ελήφθη. «Είναι μια σημαντική επιτυχία και αποφασιστικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση», επεσήμανε ο κ. Μπγιάλας και είναι βέβαιο ότι αυτή η φράση θα ακουστεί πολλές φορές από την κυβερνητική πλειοψηφία, που αναζητούσε εναγωνίως ένα θετικό σήμα για να «ξεδιπλώσει» το αφήγημά της κατά την πενθήμερη συζήτηση.

Στον αντίποδα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης αναγνώρισε μεν ότι η απόφαση ήταν θετική, σημείωσε ωστόσο, ότι τα μέτρα δεν οδηγούν σε καμία περίπτωση σε ονομαστική μείωση του χρέους. «Να μην κοροϊδεύουμε τους πολίτες», ανέφερε και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια μικρής κλίμακας παρέμβαση για το χρέος με βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό.

«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup δείχνει πως μια καιροσκοπική και επιπόλαιη πολιτική δεσμεύει τη χώρα στην κρίση», σχολίασε ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που βλέπει νέα δυσβάσταχτα μέτρα.

Η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία ξεκίνησε παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με την ονομαστική ψηφοφορία που παραδοσιακά λαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ