ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής: Δεν ευσταθεί ότι «χάθηκαν» 13.000 πρόσφυγες

Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής: Δεν ευσταθεί ότι «χάθηκαν» 13.000 πρόσφυγες
EUROKINISSI/ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Καταρρίπτει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο έχουν χαθεί τα ίχνη περίπου 13.000 προσφύγων.

«Δεν ευσταθούν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, ότι αγνοούνται τα ίχνη 13.000 ανθρώπων που έχουν καταγραφεί στους καταυλισμούς της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο αθηναϊκό πρακτορείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα άτομα που βρίσκονται εκτός δομών υπολογίζονται στις 7.000, αριθμός που προκύπτει από το γεγονός πως, ναι μεν οι άνθρωποι κατεγράφησαν κάποια στιγμή, είτε στα νησιά, είτε στην ενδοχώρα, την ώρα όμως που έκλεινε η καθημερινή καταγραφή της δομής όπου διαμένουν, δεν ήταν εκεί για να καταγραφούν.

«Δεν σημαίνει πως έχουμε χάσει τους ανθρώπους. Οι δομές φιλοξενίας είναι ανοιχτές και όλος ο κόσμος μπορεί να μη βρίσκεται κάθε μέρα, τη δεδομένη στιγμή της καταγραφής στην ίδια θέση», εξηγεί το υπουργείο.

Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει πως συνεργάζεται με τις κρατικές και δημόσιες υπηρεσίες, το λιμενικό και την αστυνομία, θεσμοί που έχουν και την ευθύνη της καταγραφής, η οποία αποστέλλεται καθημερινά και είναι ακριβής.

Το δημοσίευμα της WsJ

Στο σχετικό δημοσίευμα της WsJ αναφέρεται πως η Ελλάδα υποστηρίζει πως περί τους 63.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι αποκλεισμένοι στα κέντρα φιλοξενίας περιμένοντας την αναδιανομή τους στα νησιά και την ενδοχώρα. Αυτό που σημειώνουν οι αξιωματούχοι μετανάστευσης, είναι ότι γνωρίζουν τι συμβαίνει με τους 50.000 εξ αυτών. Οι υπόλοιποι 13.000 «δεν έχουν παρακολουθηθεί» εδώ και μήνες και δεν αποκλείεται να κατευθύνθηκαν προς την ενδοχώρα, ή να προχώρησαν στα Βαλκάνια, ή μπορεί να βρίσκονται ήδη στη βόρεια Ευρώπη.

Οι άνθρωποι αυτοί αποκαλούνται "no-shows", καθώς δεν έχουν εμφανιστεί σε κέντρα ελέγχου. Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται τώρα οι "no-shows" ανέφερε στην Wall Street Journal ένας αξιωματούχος και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν ξέρει αν έχουν φύγει από τα νησιά, ή αν δεν εμφανίζονται επειδή ελπίζουν πως κάτι θα αλλάξει για τους ίδιους».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ