ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Ισραήλ: Επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό

Τσίπρας από Ισραήλ: Επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ (φωτογραφία αρχείου)

Την ανάγκη να αρχίσουν ξανά αξιόπιστες συνομιλίες στο Μεσανατολικό ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών του κράτους του Ισραήλ να ζουν με ασφάλεια και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους βιώσιμο κράτος, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας παράλληλα ότι εξίσου επιτακτική είναι και η ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Ειδικότερα για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας –ο οποίος έκανε τις δηλώσεις στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ- τόνισε πως «σε αυτό το περιβάλλον καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και θα ήθελα για άλλη μια φορά να εκφράσω και δημόσια την υποστήριξή μου στις προσπάθειες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη Συρία, χαρακτηρίζοντας τραγική την κατάσταση που επικρατεί εκεί. «Οι εξελίξεις στη Συρία εξακολουθούν να είναι τραγικές. Το κλίμα ασφάλειας στην περιοχή εξακολουθεί να επιδεινώνεται και το τελευταίο βέβαια που χρειαζόμαστε είναι οι επιθετικές φωνές που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα ή αποτρέπουν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης επί τη βάση του αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, είπε πως «οι επιθέσεις στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική επιβεβαιώνουν ότι η τρομοκρατία αποτελεί μείζονα παγκόσμια απειλή. Η αντιμετώπισή της απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες και ενισχυμένη συνεργασία από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διατύπωσε τη θέση για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ καθώς και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). «Η λύση δεν πρέπει να περιλαμβάνει στρατεύματα κατοχής ούτε εγγυήσεις ασφάλειας ή παρεμβατικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, επισήμανε ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο Μεσανατολικό που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των Ισραηλινών αλλά και το κράτος των Παλαιστινίων.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε για «πραγματική, αληθινή φιλία μεταξύ των τριών λαών μας» και έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας, «καλώς ορίσατε φίλοι μου».

Στη Θεσσαλονίκη η επόμενη συνάντηση

Το πνεύμα συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ θα συνεχισθεί με την τριμερή συνάντηση, επί ελληνικού εδάφους, αυτή τη φορά, σε μια πόλη με ιδιαίτερο συμβολισμό, τη Θεσσαλονίκη.

Οι τρεις χώρες συγκροτούν διακρατικό κέντρο συνεργασίας Πολιτικής Προστασίας. Μια συνεργασία που άτυπα, αλλά ουσιαστικά, είχε ήδη ξεκινήσει με την αποστολή πυροσβεστών στην Κύπρο και το Ισραήλ.

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκρυψε την περηφάνια του για τους Έλληνες πιλότους των πυροσβεστικών αεροσκαφών, χάρη στις ενέργειες των οποίων διασώθηκε η πόλη της Χάιφα από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Μια ιδιαίτερη πτυχή της τριμερούς συνεργασίας είναι το ενεργειακό, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να κάνει λόγο για «κοινά συμφέροντα» και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο θέμα, πυλώνα της διμερούς συνεργασίας Ισραήλ και Κύπρου.

Οι μεσογειακοί υδρογονάνθρακες πρέπει να γίνουν καταλύτης σταθερότητας στην περιοχή, πρόσθεσε εξάλλου, με έμφαση, ο Ν. Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός περιέγραψε το στόχο της κυβέρνησής του, να γίνει η χώρα μας διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου.

Η συνεργασία όμως θα αφορά πολλούς ακόμη τομείς, όπως νεοφυείς επιχειρήσεις, έρευνα και τεχνολογία.

O Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η συνεργασία υπερβαίνει των όποιων πολιτικών διακηρύξεων και ενέχει μέγιστη στρατηγική σημασία. Ενώ, ο Αλέξης Τσίπρας, τέλος, είπε πως η τριμερής είναι μια στρατηγική επιλογή. Όμως, συμπλήρωσε, η συνεργασία θα διέπεται από ειλικρίνεια, συνεπώς «και σε αυτά που διαφωνούμε», επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ