ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ε. Τσακαλώτος στη Βουλή: Όχι σε νέα μέτρα

Ο Ε. Τσακαλώτος στη Βουλή: Όχι σε νέα μέτρα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ψυχραιμία συνέστησε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ζήτησε χείρα βοηθείας από την αντιπολίτευση για να ισχυροποιηθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας τόσο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, όσο και για την αποφυγή λήψης επιπλέον μέτρων, όπως ζητάει το ΔΝΤ.

Ενημερώνοντας για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών, που θα τοποθετηθεί επί της ουσίας του προϋπολογισμού του 2017 το Σάββατο, αναφέρθηκε στις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Υπογράμμισε την θέση για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα εργασιακά, επανέλαβε την «συμβιβαστική» πρόταση της κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα -«η θέση μας για 2,5% πρωτογενές πλεόνασμα και 1% να πάει στην ανάπτυξη και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είπε και σημείωσε με έμφαση πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να λάβει περισσότερα μέτρα μετά το 2018 «που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020».

«Η πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση έχει σχεδόν τελειώσει», είπε και διευκρίνισε πως έχει σχεδόν κλείσει το δημοσιονομικό κενό για το 2017 με τη διαφορά να κυμαίνεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2018 είναι λίγο μεγαλύτερο, εκτιμώντας «πως δεν θα χαλάσει εκεί η συμφωνία».

Όπως έχει πει άλλωστε, παλαιότερα και επανέλαβε σήμερα Πέμπτη, είναι περισσότεροι οι παίκτες που θέλουν λύση. Σε ότι αφορά πάντως, το δημοσιονομικό κενό για το 2018, το προσδιόρισε σε περίπου 100 -150 εκατ. ευρώ, διαφορά που με το ΔΝΤ ανεβαίνει κατά 100 εκατ. ευρώ.

«Τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθούν όλα, είμαστε στο μέσο της διαπραγμάτευσης», ξεκίνησε την ομιλία του και πρόσθεσε πως η απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι οριστική και τα μέτρα αρχίζουν από εδώ και πέρα. «Τα μέτρα ελάφρυνσης αρχίζουν από σήμερα και δρουν σωρευτικά, το ότι θα είναι το χρέος μικρότερο αργότερα, σημαίνει αλλαγή του κλίματος τώρα», είπε και συμπλήρωσε πως αυτό θα προσελκύσει επενδύσεις.

Κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση της αντιπολίτευσης ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας. «Επιβεβαιώσατε την απαίτηση για πλεονάσματα 3,5%, που είναι «τεράστιος αριθμός» και το να έρχεστε μειλίχια να ζητάτε συμβουλές από την αντιπολίτευση λίγες μέρες πριν κλείσει η αξιολόγηση δεν είναι καθαρό και σωστό», είπε.

«Η αντιπολίτευση δεν μιλά για εκλογές», σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράραξη και αναρωτήθηκε αν όλα είναι στον αέρα, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να του καταλογίζει προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ