ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Τσακαλώτου - Οικονόμου για τις εξαγγελίες Τσίπρα

Κόντρα Τσακαλώτου - Οικονόμου για τις εξαγγελίες Τσίπρα

Ερωτηματικό παραμένουν για τις αντιπολίτευση οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού μετά τις χθεσινές εξαγγελίες για χορήγηση βοηθήματος σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά με αυξημένες προσφυγικές ροές.

Στη Βουλή τα αίματα άναψαν με τους περισσότερους βουλευτές της να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους και νησιώτες πριν καλά -καλά πατήσει το πόδι του στην Αθήνα, δείχνει πανικό ενόψει των σκληρών μέτρων που έρχονται και στο βάθος εκλογές.

Είναι ενδεικτικές είναι οι αναφορές της Ντόρα Μπακογιάννης σε «πανικόβλητο» πρωθυπουργό που «ανερυθρίαστα ως σύγχρονος πατερούλης παίζει επικοινωνιακά τρικ στις πλάτες των Ελλήνων» ή του Βασίλη Οικονόμου που μίλησε για «πολιτική απάτη», αλλά και του Κώστα Σκανδαλίδη που είδε «ομολογία ήττας πίσω από την πομπώδη εξαγγελία Τσίπρα στους πενόμενους συνταξιούχους».

Οι αναφορές Οικονόμου δε, σε νεοφιλελεύθερα και ακροδεξιά κόλπα της κυβέρνησης προκάλεσαν ένταση και την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που του απάντησε σε εξίσου ψηλούς τόνους.

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Θα πρέπει να ντρέπεσαι...

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσύ πρέπει να ντρέπεσαι, 3,5 δις έκοψες και δίνεις τώρα 600 εκατ. και το λες κοινωνική πολιτική; Είναι έντιμο;

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Να κόψετε αυτό το ύφος...

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα μας πεις εσύ τι ύφος θα έχουμε; Αλλού οι υποδείξεις... Ηρέμησε κ. Τσακαλώτο...

«Καταλαβαίνω τον θυμό σας, είχατε φύγει από ΠΑΣΟΚ που ψήφισε 1ο μνημόνιο, πήγατε στη ΔΗΜΑΡ και καταλήξατε στη ΝΔ, κι εγώ τον ίδιο θυμό και αγανάκτηση θα είχα...», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.

«Θα μπορούσα να πω κι εγώ για τα προσωπικά του, αυτός γιατί λέει για μένα;», αντέτεινε ο Βασίλης Οικονόμου και πρόσθεσε: «Θα κριθώ κι εγώ όπως όλοι, αλλά κάνει σαν κάτι κυριούλες, άντε επιτέλους...».

Στον αντίποδα κυβερνητικοί βουλευτές που θα κάνουν γιορτές στις περιφέρειές τους έχοντας ένα «αφήγημα» κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης για τους ψηφοφόρους τους, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε.

«Λέτε για ψίχουλα, αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί υποχρέωσή της να αποδώσει μια μικρή ενίσχυση στους πιο σκληρά πληττόμενους της κοινωνίας», σχολίασε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, «ότι περισσεύει θα επιστρέφεται στην κοινωνία», είπε Συμεών Μπαλλής, «κάποιοι λένε για προεκλογικά αντίδωρα, ας μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Ρίζος.

«Λόγω ηλικίας είμαι ψημένη, θα έλεγα ξεροψημένη, αλλά αισθάνθηκα σοκ ακούγοντας τον πρωθυπουργό να μιλά για το πλεόνασμα που πέτυχε να αναδιανέμει... Και μόνον που υπάρχει πλεόνασμα αποδεικνύει την πολιτική σκληρής λιτότητας», σχολίασε η τέως γ.γ.του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου ανέφερε πως μόνον ως πρόκληση και κοροϊδία μπορεί να δει το κυβερνητικό διάγγελμα που δίνει ψίχουλα από "ματωμένα" πλεονάσματα στους συνταξιούχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ