ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μουζάλας: αναγκαία η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Γ. Μουζάλας: αναγκαία η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Την ανάγκη να συνεχιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας στο συμβούλιο Εσωτερικών υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει στα hot spot στα ελληνικά νησιά, ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε πως υπάρχει βελτίωση των συνθηκών, τόσο σε ό,τι αφορά τον τομέα των διαδικασιών παροχής ασύλου όσο και την ασφάλεια. Ο υπουργός αναγνώρισε ότι λόγω των ειδικών συνθηκών και της σύνθεσης των ανθρώπων, υπάρχουν στα hot spot σημαντικά προβλήματα, σημειώνοντας παράλληλα, ότι όσο μικρότερη είναι η αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών κρατών προς την Ελλάδα, τόσο τα προβλήματα αυτά θα μεγαλώνουν.

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε, ότι για το θέμα αυτό θα υπάρξει ειδική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες. Επισήμανε επίσης, ότι σε επιστολή που απέστειλε στους ομολόγους του, τονίζει την ανάγκη να μεταφερθούν κάποιοι από τους μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα.

Σημείωσε δε, ότι κατά βάση θα μεταφερθούν άνθρωποι που δεν έχουν ακόμη πλήρως ταυτοποιηθεί, άνθρωποι από χώρες που δεν δικαιολογείται η παροχή ασύλου στους υπηκόους τους, άνθρωποι με υψηλή παραβατικότητα ή ύποπτοι φυγής.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της Επιτροπής για τη σταδιακή επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του κανονισμού του Δουβλίνου, ο κ. Μουζάλας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν αναμένει αύξηση των ροών των μεταναστών στην Ελλάδα.

Υπογράμμισε ωστόσο, την ανάγκη έμπρακτης εφαρμογής της αλληλεγγύης στην Ελλάδα, η οποία, όπως ανέφερε, στο ευρωπαϊκό επίπεδο συνιστά νομική υποχρέωση. Τόνισε επίσης, ότι ενόψει της αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνου, θα πρέπει να κατοχυρωθεί η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Εξέφρασε τέλος, τις αντιρρήσεις του ως προς τις προτάσεις που έχει εκπονήσει για το θέμα αυτό η σλοβάκικη προεδρία, υποστηρίζοντας ότι είναι μη ισορροπημένες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ