ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απασφάλισε ο Ν.Φίλης κατά Τσίπρα και Καμμένου

Απασφάλισε ο Ν.Φίλης κατά Τσίπρα και Καμμένου
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ Eurokinissi-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

«Κεραυνούς» κατά του Μεγάρου Μαξίμου έριξε ο Νίκος Φίλης στη Βουλή που «πλήρωσε» την κόντρα του με την εκκλησία με απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας.

Ο τέως υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι ο πρωθυπουργός υποκλίθηκε στις πιέσεις του Αρχιεπίσκοπου μετά την αντιπαράθεσή τους για το μάθημα των θρησκευτικών. «Είναι δυνατόν να υποκλινόμαστε και να αφήνουμε με διάφορες συμβολικού τύπου κινήσεις - και ελπίζω να μην είναι και ουσιαστικές κινήσεις στο μέλλον- τη δυνατότητα σε εκκλησιαστικούς παράγοντες να παρεμβαίνουν στη συγκρότηση κυβερνήσεων και προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία;», αναρωτήθηκε.

Επέμεινε δε, στις θέσεις του για τις ευθύνες της εκκλησίας σε διάφορες περιόδους της νεώτερης ιστορίας, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μείνει στο απυρόβλητο αυτής της δύσκολης μάχης εξουσίες που ευθύνονται και αυτές για τη σημερινή κρίση, όπως η εκκλησιαστική εξουσία.

Επικαλούμενος τον αξιακό κώδικα της Αριστεράς σχολίασε καυστικά και την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στο ακριτικό Καστελόριζο μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής. «Οι συνομιλίες (σ.σ. για το Κυπριακό) με το Καστελόριζο και εννοώ την πρόσφατη εμπειρία δεν είναι δυνατό να πάνε μαζί», είπε.

Σύμφωνα πάντως, με τον Νίκο Φίλη οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν συνδέονται με εκλογές. «Όσοι ράβουν κουστούμια θα τα κρατήσουν στις ντουλάπες τους», είπε.

Λίγο αργότερα, έμμεσες αιχμές κατά του υπουργού Άμυνας για την επίσκεψη στο Καστελόριζο άφησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. «Η στάση μας στο Αιγαίο απαιτεί ουσιώδη πατριωτισμό σοβαρότητα, σύνεση, νηφαλιότητα, όχι πατριδοκαπηλία, η ιστορία μας χτυπάει την πόρτα δεν μπορεί να κοκορευόμαστε δεξιά και αριστερά», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ