ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2017: Αισθανόμαστε προδομένοι από το ΔΝΤ, λέει ο Ευ. Τσακαλώτος

Προϋπολογισμός 2017: Αισθανόμαστε προδομένοι από το ΔΝΤ, λέει ο Ευ. Τσακαλώτος
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο θα έπρεπε να έχει το θάρρος της γνώμης του, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε παρέμβασή του μετά την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Αισθανόμαστε προδομένοι από το ΔΝΤ, που αντί να πει ότι δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, ζητεί από εμάς μέτρα», είπε ο κ. Τσακαλώτος, αποκαλύπτοντας πως η Κριστίν Λαγκάρντ έχει πει ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να έχει μεγάλα πλεονάσματα μετά το 2018. Έχω γράμμα της Λαγκάρντ όπου αναφέρει ότι με ηρωικές προσπάθειες θα φτάσετε το 3,5% το 2018 και μετά είναι αμφίβολο».

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε στον αρχηγός της αξιωμαιτκής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Ακούσαμε μια νέα εκδοχή του success story από τον κ. Μητσοτάκη με χαμηλή φορολογία επενδύσεις και ανάπτυξη. Δεν μας είπαν τίποτα για τον κόσμο της εργασίας. Το νέο success story δεν μας λέει πόσες θέσεις θα χαθούν στον δημόσιο τομέα».

Ο κ. Τσακαλώτος συνέχισε τους επιθετικούς τόνους, σημειώνοντας πως «η Ν.Δ. έχει σοκαριστεί για τα μεγάλα πλεονάσματα και για το ότι δεσμεύονται οι μελλοντικές κυβερνήσεις. Το πρώτο μνημόνιο είχε πλεονάσματα άνω του 6%. Η συμφωνία του 2012 της κυβέρνησης Σαμαρά είχε πλεόνασμα 4% ως το 2021 και 3,5% ως το 2030. Είμαι σίγουρος ότι το φθινόπωρο του 2014 ο Σαμαράς σκυλίσια πολεμούσε να πάρει παράταση για έξι μήνες και όχι για δύο και ότι σκυλίσια πολεμούσε τον Γενάρη του 2015 για να μην δώσει στην επόμενη κυβέρνηση άδεια ταμεία».

Πάντως, ξεκινώντας την παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομίας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ζητώντας να καταγραφούν στα πρακτικά ότι «Είμαι μαύρος! Εκτός από Παοκτζής είμαι και μαυροσκούφης», ενώ προκάλεσε άφθονα γέλια στην αίθουσα όταν αποκάλυψε ότι δέχθηκε δώρο μια πορτοκαλόπιτα από τη γιαγιά ενός συμμαθητή του γιου του, συνοδευόμενη από ένα σημείωμα που έγραφε πως «κάθε φορά που θα μιλάς έτσι στον Β. Οικονόμου θα έχεις δώρο μια πορτοκαλόπιτα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ