ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurogroup: Το παρασκήνιο και οι εκρηκτικοί διάλογοι στις Βρυξέλλες

Eurogroup: Το παρασκήνιο και οι εκρηκτικοί διάλογοι στις Βρυξέλλες
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Εκρηκτικοί ήταν οι διάλογοι στο παρασκήνιο της τελευταίας συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, γεγονός ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε στη βελγική πρωτεύουσα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε νέα μέτρα, αν μας πιέσετε κι άλλο θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές», προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να λάβει την απάντηση: «Αν νομίζετε ότι δεν αντέχετε, τότε να πάτε» (!).

Το βαρύ κλίμα στη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Βήμα της Κυριακής, που φιλοξενεί δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου που επιβεβαιώνει ότι «ήταν ένα πολύ κακό Eurogroup».

«Εκτός από την Κομισιόν, όλοι οι άλλοι ήταν εναντίον του κ. Τσακαλώτου. Καιρό είχα να δω τόσο άσχημο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, ίσως με λίγη χρυσόσκονη για το χρέος. Πέρα από τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ ήταν σαφέστατο ότι θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ μέσα στη συμφωνία», τονίζει.

Ακόμη και ο συνήθως εγκρατής επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί φέρεται να είπε συνομιλώντας με την ελληνική αποστολή: Η απόφαση ήταν βίαιη και άδικη, η χειρότερη των τελευταίων ετών.

Η ελληνική πλευρά πήρε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060, αλλά αναγκάστηκε να αποδεχθεί διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμη βάση από το 2018 και μετά.

Ο κ. Τσακαλώτος έσπευσε να πάρει αποστάσεις από το κοινό ανακοινωθέν, λέγοντας πως το θέμα θα συζητηθεί κανά, ενώ σε εσωτερικές συσκέψεις μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό πως αν συμφωνηθεί πλεόνασμα πάνω από 2% του ΑΕΠ «εγώ φεύγω».

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, την Πέμπτη το βράδυ ράγισε το γυαλί των σχέσεων της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη μονομερή, όπως θεωρούν οι Βρυξέλλες, πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ