ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κουμουτσάκος: Υποκριτικό το αίτημα του Τσίπρα για ενιαία στάση στο Κυπριακό

Γ. Κουμουτσάκος: Υποκριτικό το αίτημα του Τσίπρα για ενιαία στάση στο Κυπριακό
Eurokinissi/ΣΤΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, κατηγορεί τον πρωθυπουργό για υποκρισία γιατί αρνείται τη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο Αλέξης Τσίπρας προσποιείται ότι δεν άκουσε το αίτημα της αντιπολίτευσης για τη σύσταση του Συμβουλίου, το οποίο αποσκοπεί στην αξιολόγηση της κατάστασης των εθνικών υποθέσεων και κυρίως τις προκλήσεις τον Τούρκων για το Κυπριακό, και οι προτάσεις του είναι απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Ενώ οι διαβουλεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκονται, εδώ και καιρό στην κορύφωσή τους, όψιμα ο πρωθυπουργός θυμήθηκε χθες τις πολιτικές δυνάμεις και ζήτησε “το επόμενο διάστημα να διαμορφώσουμε την εθνική μας θέση για το κρίσιμο αυτό θέμα”.

Ακόμη και τώρα, ο κ. Τσίπρας προσποιείται πως δεν άκουσε το επίμονα επαναλαμβανόμενο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση από την Κυβέρνηση και νηφάλια αξιολόγηση της κατάστασης στο σύνολο των εθνικών μας υποθέσεων, με έμφαση στις προκλήσεις των γειτόνων μας και το Κυπριακό.

Είναι, όμως, ο ίδιος πίσω από την ακατανόητη άρνηση του Υπουργείου Εξωτερικών στο αίτημά μας για σύγκληση του αρμόδιου θεσμικού οργάνου, με το έωλο επιχείρημα ότι “έχει πραγματοποιηθεί προ πολλού ο εκ του νόμου προβλεπόμενος αριθμός των ετήσιων συνεδριάσεων του ΕΣΕΠ’’. Διότι προφανώς δεν είναι - και δεν μπορεί να είναι - αυτονομημένο το αρμόδιο Υπουργείο. Και διότι βεβαίως μπορεί ο προβλεπόμενος υποχρεωτικός αριθμός συνεδριάσεων να συμπληρώθηκε, αλλά αυτό δεν μπορεί να εμποδίζει την σύγκληση του οργάνου, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις και το επιβάλλουν οι καταστάσεις.

Μετά από όλα αυτά, είναι τουλάχιστον υποκριτικό τη μια ο κ. Τσίπρας να απορρίπτει το αίτημα ουσιαστικής θεσμικής ενημέρωσης και συζήτησης και την επομένη να προσποιείται ότι την επιδιώκει. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και οι όποιες επικοινωνιακές σκοπιμότητες, όχι μόνο δεν ωφελούν, αλλά και μπορεί να βλάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφή - και επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά - τη σταθερή και πλήρη υποστήριξη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και στις προσπάθειες, που καταβάλλει με υπευθυνότητα, αλλά και αποφασιστικότητα, για την επίτευξη λύσης λειτουργικής και βιώσιμης.

Λύσης δίκαιης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε., αλλά και σύμφωνης με το κοινοτικό κεκτημένο. Έτσι ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να μπορούν, 42 χρόνια μετά την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να απολαμβάνουν με σταθερότητα και ειρήνη τα αγαθά της συμμετοχής σε μια επανενωμένη Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.

Οι θέσεις αυτές, τις οποίες ανέπτυξε αναλυτικά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, αποτελούν το γνώμονα των συζητήσεών μας σε όλες τις συναντήσεις με εταίρους και συμμάχους.

Για μια ακόμη φορά, η Νέα Δημοκρατία, προτάσσοντας τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους, επαναλαμβάνει το αίτημά της, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει πρακτικές ρηχού και ανώφελου επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, όπως αυτές στις οποίες επιδίδεται η Κυβέρνηση. Οι περιστάσεις απαιτούν σύνεση, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα από όλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ