ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας - Μέρκελ: Θέλει να πείσει όχι να απειλήσει

Τσίπρας - Μέρκελ: Θέλει να πείσει όχι να απειλήσει
Eurokinissi

Τη μάχη της πολιτικής διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση ξεκινά η κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα να συναντάται την Παρασκευή στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ.

Τσίπρας και Μέρκελ θα έχουν γεύμα εργασίας στην Καγκελαρία κατά τη διάρκεια του οποίου ο έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει να πείσει πως η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό, χωρίς να τίθενται εκβιαστικά διλήμματα από την πλευρά των εταίρων.

Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει μέσω της συνάντησης με τη Μέρκελ να υπερπηδήσει τα εμπόδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που όπως φαίνεται βρίσκεται σε σύμπλευση με το ΔΝΤ. Το Ταμείο ζητά πρόσθετα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αντιστέκεται παρότι επιμένει σε υψηλά πλεονάσματα ύψους 3,5% για την περίοδο μετά το 2018.

Ένα από τα όπλα που θα χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση που θα έχει με την Καγκελάριο θα είναι και το γεγονός πως η Ελλάδα σχεδόν μόνη της σηκώνει το βάρος της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη.

Παράλληλα, θα επισημάνει στην συνομιλήτριά του ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της επομένως η συμφωνία θα πρέπει να τηρείται και από τις δύο πλευρές, δηλαδή τους δανειστές.

Ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα πει στην Άνγκελα Μέρκελ η κυβέρνησή του δεν νοείται να προχωρήσει στην λήψη πρόσθετων μέτρων για την περίοδο μετά την λήξη του προγράμματος.

Αποτελεί ερωτηματικό, όμως, το κατά πόσο θα προχωρήσει την σκέψη του υπαινισσόμενος ότι εάν οι δανειστές υψώνουν εμπόδια και επιμένουν στις «παράλογες αξιώσεις», τους ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν θα διστάσουν να συγκρουστούν. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα, πάντως, είναι να πείσει και όχι να απειλήσει. Θα εξηγήσει επομένως στην Καγκελάριο ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο, ούτως ώστε τον Φεβρουάριο να διεκδικήσει την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μετά από αυτό άλλωστε θα επιδιώξει η χώρα την δοκιμαστική έξοδό της στις αγορές. Επίσης θα πει στην Άνγκελα Μέρκελ ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης που μπαίνει σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο να υπάρχει κλίμα πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα.

Τα ίδια θέματα αναμένεται να συζητήσει και με τον Φρανσουά Ολάντ με τον οποίο ούτως ή άλλως έχουν μιλήσει διεξοδικώς για το θέμα της διαπραγμάτευσης την προηγούμενη εβδομάδα στο Αμπού Ντάμπι. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τον Γάλλο Πρόεδρο στις Βρυξέλλες όπου θα βρίσκεται από την Τετάρτη για το Συμβούλιο Κορυφής.

Εκεί θα δει και τον Μάρτιν Σουλτς, ενώ στο Βερολίνο θα έχει συνάντηση και με τον γερμανό αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στην πολιτική διαπραγμάτευση έχοντας καταλήξει ως επίσημη γραμμή της κυβέρνησης στην πρόταση για 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018 ούτως ώστε το 1% να κατευθυνθεί στην φοροελάφρυνση επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα.

Με αυτόν τον τρόπο το Μαξίμου πιστεύει ότι ικανοποιείται και το ΔΝΤ που θέλει χαμηλά πλεονάσματα και το γερμανικό υπουργείο οικονομικών που κάνει λόγο για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ