ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παρασκευόπουλος: «Θα παραιτηθώ αν μου το ζητήσουν»

Ν. Παρασκευόπουλος: «Θα παραιτηθώ αν μου το ζητήσουν»
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου ότι «αν η Χρυσή Αυγή κάνει βήματα για εκδημοκρατισμό πρέπει να στηριχθεί από το πολιτικό σύστημα για να επέλθει η σύγκλιση».

«Η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη.

Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης». «Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή την στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα», τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ακόμη, ο πρώην υπουργός ζήτησε να ξεκινήσει η συζήτηση για την αποποινικοποίηση του καψίματος της σημαίας, καθώς, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, τιμά την ελληνική σημαία αλλά πιστεύει πως η «ηθικο-κοινωνική αποδοκιμασία των προσβολών της θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική».

Αν μου ζητηθεί θα παραιτηθώ

Στο πλαίσιο αυτών των δηλώσεων ο κ. Παρασκευόπουλος σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, εμφανίστηκε έτοιμος να υποβάλει την παραίτησή του, αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του το ζητήσουν.

«Κοιτάξτε, εάν κριθεί ότι έφερα σε δύσκολη θέση το κόμμα και την κυβέρνηση και δημιούργησα κάτι το ανεπανόρθωτο, φυσικά και θα παραιτηθώ, αν μου το ζητήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

«Προς το παρόν αυτό που προσπαθώ να κάνω, είναι να εξηγήσω ότι η δήλωση ήταν κάτι απλό, ότι ο καθένας μπορεί να αλλάξει στάση και να θελήσει να στραφεί προς τη Δημοκρατία και αν αυτό το κάνει, νομίζω ότι η πορεία του προς τη Δημοκρατία πρέπει να ενθαρρυνθεί, τίποτε άλλο», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πρώτες διευκρινίσεις

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε προχωρήσει σε διευκρινίσεις σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αυτό που ανέφερε ήταν πως «κάθε ανθρώπινο ον έχει δικαίωμα να αλλάξει στο μέλλον στάση», αλλά και πως «η φασιστική ιδεολογία δεν είναι θέμα αναλλοίωτου αίματος ή γονιδίων».

«Νόμιζα ότι η προσήλωσή μου στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις δημοκρατικές αξίες θα απέτρεπε τις παρερμηνείες μιας απλής δήλωσής μου. Αφού όμως, όπως φαίνεται, αυτό χρειάζεται διευκρινίζω: Πιστεύω, ότι κάθε ανθρώπινο ον, έχει δικαίωμα να αλλάξει στο μέλλον στάση», αναφέρει στην δήλωσή του ο Ν. Παρασκευόπουλος και συνεχίζει:

«Η φασιστική ιδεολογία δεν είναι θέμα αναλλοίωτου αίματος ή γονιδίων, αλλά κοινωνικοπολιτικό μόρφωμα, που σαγηνεύει αρκετούς. Η δήλωσή μου πάντως καθόλου δεν αναφέρεται στο παρελθόν, στα πεπραγμένα μιας ομάδας που εμφορείται από ναζιστική ιδεολογία, ούτε στα εγκλήματα μελών της που λογοδοτούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η ιστορία δεν ξεπλένεται».

Πάντως ο πρώην υπουργός στη νέα δήλωσή του δεν κάνει καμία αναφορά στη δήλωσή του περί της αποποινικοποίησης του καψίματος σημαίας, που προκάλεσε επίσης έντονες αντιδράσεις.

Οι Αντιδράσεις

ΑΝΕΛ
Η Νεολαίων ΑΝΕΛ σχολίασε: «Ασυνάρτητες σκέψεις περί βημάτων εκδημοκρατισμού της Χρυσής Αυγής, αδυνατούμε να τις παρακολουθήσουμε».

Νέα Δημοκρατία
Η αξιωματική αντιπολίτευση, επέκρινε μόνο το σκέλος της συνέντευξης του κ. Παρασκευόπουλου που αφορούσε την αποποινικοποίηση του καψίματος της ελληνικής σημαίας.
«Για τη Νέα Δημοκρατία, όπως και για όλους τους Έλληνες, η σημαία μας είναι όσιο και ιερό», τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Κικίλιας.

ΠΑΣΟΚ
Την Κυριακή ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης έγραψε στο twitter ότι
«η δήλωση Παρασκευόπουλου για "ένταξη Χρυσής Αυγής σε κλίμα Δημοκρατίας" ειναι ντροπιαστική», ενώ διερωτήθηκε αν «θα τον αποπέμψει κανείς ή θα "συγχωρεθεί" για να ψηφίσει τα επόμενα μέτρα».

ΔΗΜΑΡ
«Επικίνδυνες και ανιστόρητες» χαρακτηρίσε η ΔΗΜΑΡ τις δηλώσεις του πρώην υπουργού, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ξεπλένει την Χρυσή Αυγή».

Ακόμη ανέφερε ότι η θέση του κ. Παρασκευόπουλου «για σύγκλιση με την Χ.Α. που κατηγορείται για εγκληματικές ενέργειες είναι επικίνδυνη και ανιστόρητη» και επισήμανε ότι «η δήθεν διευκρινιστική δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει καθόλου τη θέση του για την αναγκαιότητα σύγκλισης αλλά αναφέρεται μόνο στο παρελθόν της Χρυσής Αυγής».

ΚΚΕ

«Η ευθύνη για τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα αθώωσης της Χ.Α. βρίσκεται στην ίδια την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων αστικών κομμάτων, που -αν μη τι άλλο- δεν έχουν διδαχθεί κι απ' το γεγονός, ότι ιστορικά η πολιτική κατευνασμού κι ανοχής απέναντι στο ναζισμό, συνέβαλε στο δυνάμωμά του».

«Μετά τις επισκέψεις κυβερνητικών βουλευτών στο Καστελόριζο, μαζί με τους ναζιστές Χρυσαυγίτες, ένας ακόμη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να υποστηρίξει ουσιαστικά, ότι πρέπει να υπάρχει σύγκλιση με τη Χ.Α. και να ενθαρρυνθεί η υπαγωγή της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης στους θεσμούς της δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Ποτάμι
Για «πλήρη νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής» από τον Νίκο Παρασκευόπουλο έκανε λόγο το Ποτάμι.
«Μετά την εκδρομή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής στο Καστελόριζο, ήρθαν και οι δηλώσεις του κ.Παρασκευόπουλου περί σύγκλισης! Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης νομιμοποιεί πλήρως τη Χρυσή Αυγή την οποία προφανώς δεν θεωρεί πλέον εγκληματική οργάνωση. Θυμίζουμε ότι κατά την θητεία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις, αντί για επιτάχυνση στην δίκη της ΧΑ για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει όλο και περισσότερο στον κ.Καμμένο. Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και πρέπει να δώσει λόγο στην δικαιοσύνη, να απομονωθεί από τους πολίτες και τα δημοκρατικά κόμματα»

Ένωση Κεντρώων

«Μετά τη σύγκλιση με τους ΑΝΕΛ, τώρα ο κ. Τσίπρας, μέσω Παρασκευόπουλου, επιδιώκει σύγκλιση και με τη Χρυσή Αυγή. Μπράβο Αλέξη, προχώρα σε θέλει όλη η χώρα», ήταν το σχόλιο της Ένωσης Κεντρώων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ