ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας οργισμένος κατά ΔΝΤ: «Ανόητοι τεχνοκράτες»

Αλ. Τσίπρας οργισμένος κατά ΔΝΤ: «Ανόητοι τεχνοκράτες»
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ANDREA BONETTI

Για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας από τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας καταφέρθηκε με τόσο έντονο και οργισμένο τρόπο κατά των αξιωματούχων του ΔΝΤ, τους οποίους αποκάλεσε ανόητους και ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως το πλεόνασμα θα αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση για το που θα διατίθεται. 

Από τη Νίσυρο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στους «ανόητους τεχνοκράτες», τονίζοντας πως μας έφερναν συνεχώς νέα προγράμματα που απέτυχαν: «Κάποιοι ανόητοι τεχνοκράτες μας λένε ότι το λάθος είναι το σωστό», μία σαφή αιχμή κατά των αξιωματούχων του ΔΝΤ ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση του χθεσινού άρθρου του Πολ Τόμσεν.

«Δεν πρόκειται να υποστείλουμε την σημαία της στήριξης των κοινωνικά αδύναμων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι η Ελλάδα θα τηρήσει το πρόγραμμα και την συμφωνία με τους εταίρους.

«Η Ελλάδα είναι νησιωτική. Οφείλουμε να δείξουμε έμπρακτα την στήριξή μας στους νησιώτες» ανέφερε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του.

«Σήμερα ανακοινώνουμε μέτρα για τα νησιά που σηκώνουν όλο το βάρος του προσφυγικού. Τα νησιά της πρώτης γραμμής θα απαλλαγούν από την αύξηση του ΦΠΑ όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα. Πρόκειται για τα νησιά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Δωδεκανήσων», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Σηκώνουν όλο το βάρος της υποδοχής και της φιλοξενίας, και τελικά ολόκληρο το βάρος της Ευρώπης. Οι πολίτες των νησιών αυτών πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, να αισθάνονται ότι η χώρα μεριμνά γι' αυτούς».

Πρόθεση για ανασύσταση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και ενίσχυση του ακτοπλοϊκού δικτύου συνδυασμένων μεταφορών ανήγγειλε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας. «Χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός παραγωγικής ανασυγκρότησης των νησιών», σχολίασε.

Σχετικά με τον τομέα της Υγείας, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Παρά τις δυσκολίες καταφέραμε να διασφαλίσουμε την πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία σε όλους», ενώ τόνισε πως γίνονται προσπάθειες να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στον τομέα της υγείας.

«Πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην υπάρχει κανένα νησί στην Ελλάδα χωρίς τη μόνιμη παρουσία ενός γιατρού», τόνισε.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας, έθιξε το ζήτημα της επάρκειας νερού, ανακοινώνοντας επέκταση των εγκαταστάσεων αφαλάτωσης και σε άλλα ακριτικά νησιά, ενώ ανακοίνωσε δύο αναπτυξιακά προγράμματα με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.

Διαβάστε επίσης:

Αλ. Τσίπρα: Ποιοι τον υποδέχθηκαν στη Νίσυρο (pics)

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ