ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καυγάς στη Βουλή για τα πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2028

Καυγάς στη Βουλή για τα πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2028
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα 10 χρόνια έχει υπογράψει η Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε τον Ιούνιο η Κομισιόν, στο πλαίσιο της α’ αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου.

Η έκθεση και τα όσα φαίνεται πως υπέγραψε η κυβέρνηση βρέθηκαν στο επίκεντρο κριτικής της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Τόσο ο Γιάννης Βρούτσης από τη ΝΔ όσο και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κατέθεσαν το σχετικό απόσπασμα στην Ολομέλεια, ενώ με αναρτήσεις τους στο twitter επιτίθενται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση.

«Αυτό είναι στην πρώτη έκθεση αξιολόγησης με υπογραφή Τσίπρα, από ποιον κρύβεστε και κάνετε τώρα λεονταρισμούς;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης στη συζήτηση στη Βουλή και πρόσθεσε: «Είστε έτοιμοι να αποδράσετε; Πηγαίνετε σε εκλογές, ή θέλετε να κάνετε πάλι ψευτοπαλικαρισμούς και μετά να τα υπογράψετε όλα;». Λίγο αργότερα τουΐταρε ότι η κυβέρνηση έχει ναρκοθετήσει τη χώρα.

«Αυτά έχουν τη δική σας υπογραφή, αφήστε λοιπόν τα ψέματα», ανέφερε από την πλευρά του και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Το tweet του Γιάννη Βρούτση με το έγγραφο της συμφωνίας συμμόρφωσης (compliance report):

Στην έκθεσή της η Κομισιόν αναφέρει ότι αναμένει από την Ελλάδα να επιτύχει πλεόνασμα 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018. «Μετέπειτα», συμπληρώνεται, «αναμένεται η διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για μια περίοδο 10 ετών, μετά από την οποία θα ξεκινήσει σταδιακά να μειώνεται έως το 1,5% μέχρι το 2040».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ