ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα επιδιώξει ο Α. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

Τι θα επιδιώξει ο Α. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι Αφρικανοί ομόλογοι τους συναντώνται σήμερα στην Μάλτα, με την ελπίδα ότι οι δεσμεύσεις για χρηματοδότηση και υποστήριξη θα ανακόψουν τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής με την θέση ότι το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως πρόβλημα που αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας έχει δύο βασικές επιδιώξεις:
Το να γίνει κατανοητό το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, ως ζήτημα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και το να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης (Ελλάδα, Ιταλία, κ.α).

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να θέσει ολοκληρωμένα τις θέσεις ενόψει και του επικείμενου ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.

Ο κ. Τσίπρας έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα

Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, θα είναι παρών και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ