ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονες ανησυχίες από τον ESM για τις εξαγγελίες Τσίπρα

Έντονες ανησυχίες από τον ESM για τις εξαγγελίες Τσίπρα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Με τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα να είναι πλέον νόμος του κράτους, στο εξωτερικό οι δανειστές παραμένουν επιφυλαχτικοί και ουδείς μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα ποιες θα είναι και επίσημα πλέον οι αντιδράσεις τους κι αν τελικά θα παγώσουν ή όχι τα βραχυπρόσθεμα μέτρα για το χρέος

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) αναφέρει πως η πρώτη εκτίμηση των θεσμών είναι πως οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα εγείρουν σημαντικές ανησυχίες τόσο για τη διαδικασία όσο και για την ουσία σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το Μνημόνιο, και ειδικά όσον αφορά τις συντάξεις.

Ωστόσο, οι Θεσμοί αναφέρουν πως τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τη δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και το 2018 αλλά επισημαίνουν πως εάν αυτά τα μέτρα επεκταθούν και τα επόμενα χρόνια εγείρουν κινδύνους όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους.

Πάντως, οι χώρες της ευρωζώνης αναμένεται σύντομα να αποφασίσουν για το πώς τελικά θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόσθεμα μέτρα για το χρέος που συμφώνησε το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και στο εσωτερικό των δανειστών είναι το δημοσίευμα του Γερμανικού πρακτορείου ΜΝΙ, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκή πηγή και η οποία χαρακτηρίζει «βιαστική και ανακριβή» τη δήλωση του Εκπροσώπου του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντίσελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία οι θεσμοί θεωρούν τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ασύμβατες με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Σύμφωνα με αναρτήσεις του ΜΝΙ στον λογαριασμό του στο Twitter, το Eurogroup δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση Ντάισελμπλουμ σχετικά με την Ελλάδα.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το Πρακτορείο, οι απόψεις του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα είναι «διχασμένες» και «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε εγκρίνει τις κοινωνικές δαπάνες του πρωθυπουργού εάν την είχαν συμβουλευτεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ