ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητική πηγή: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά εκτός από εκλογές

Κυβερνητική πηγή: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά εκτός από εκλογές
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONNETI

Μετά τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και τον «πάγο» στις ελληνικές επιδιώξεις, ανώτατη κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο άφησε τα πάντα ανοιχτά ακόμα και το ενδεχόμενο μίας νέας ρήξης με τους δανειστές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ανώτατη κυβερνητική πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο διευκρίνισε πως όσον αφορά στις παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους οι Θεσμοί ήταν ενήμεροι για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά όχι για το συγκεκριμένο μέτρο.

Πρόσθεσε δε πως η Γερμανία δεν έχει λόγο να μην επιθυμεί να βρεθεί λύση και να μην προχωρήσει η δεύτερη αξιολόγηση και επεσήμανε με νόημα πως η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί αναζωπύρωση της κρίσης με τους δανειστές, αλλά όλα μπορούν να συμβούν.

Η κυβερνητική πηγή δεν έδωσε διευκρινίσεις για το ποια ενδεχόμενα αφήνει ανοιχτά κι αν εννοεί ακόμα και μία επανάληψη της κρίσης του 2015, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν εννοεί πρόωρες εκλογές.

Ξεκάθαρη ήταν επίσης η θέση της ελληνικής πλευράς πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί να λάβει τα μέτρα που αξιώνει το ΔΝΤ, κάτι που έκανε σαφές και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη Άνγκελα Μέρκελ.

Εκτός από τις συγκεκριμένες κυβερνητικές διαρροές, πηγές του Μαξίμου ανέφεραν πως ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε στη Γερμανίδα καγκελάριο τις θετικές επιδόσεις της εληνικής οικονομίας και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στο ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου, με την Άνγκελα Μέρκελ να επισημαίνει πως χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα, βάζοντας έτσι τέλος στα σενάρια περί αποχώρησης του Ταμείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ