ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση: Η επικίνδυνη στρατηγική του Αλ.Τσίπρα και οι πρόωρες εκλογές

Ανάλυση: Η επικίνδυνη στρατηγική του Αλ.Τσίπρα και οι πρόωρες εκλογές
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Την έκπληξή του για την αναζωπύρωση της κόντρας ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές εκφράζει αναλυτής του Ινστιτούτου Peterson και ο οποίος δίνει τη δική του διάσταση για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα και τι ενδεχομένως να επιδιώκει μέσω αυτών. 

Ο Τζέικομπ Κίργκεγκααρντ αναφέρει ότι δεν κατανοεί τόσο τη στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα όσο και των Ευρωπαίων, επισημαίνει όμως ότι και οι δύο πλευρές βάζουν σε «εκτροχιασμό» τη δεύτερη αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος.

Ο αναλυτής μιλώντας στην «Καθημερινή», εκτιμά ότι η στρατηγική της Αθήνας απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι επικίνδυνη, εκτός αν ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Αναφορικά με την στάση των Ευρωπαίων υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να ανησυχήσουν σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σενάριο των εκλογών.

«Είναι περίεργη συγκυρία για κάτι τέτοιο, εκτός αν ο κ. Τσίπρας θέλει να πάει σε πρόωρες εκλογές. Αν θέλει κάτι τέτοιο, δεν είναι κακή στρατηγική από την πλευρά του να ξεκινήσει καβγά με το ΔΝΤ και τη ευρωζώνη», σημειώνει ο αναλυτής, αναφερόμενος στους υψηλούς τόνους που έχει υιοθετήσει η Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της ευρωζώνης στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, τονίζει ότι «η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελλάδα είναι ελεύθερη να ξοδέψει όποιο δημοσιονομικό περιθώριο έχει όπως θέλει».

«Ίσως το θέμα είναι το ποιο ακριβώς είναι το δημοσιονομικό περιθώριο και ποιο το κόστος των εξαγγελιών Τσίπρα. Το γεγονός ότι η ευρωζώνη λέει προκαταβολικά ότι θα ακυρώσει την ελάφρυνση χρέους μέχρι να το διερευνήσει προφανώς είναι ένα σημάδι», παρατηρεί και εκτιμά ότι οι ενστάσεις περί ασυμβατότητας των ελληνικών προτάσεων με τις δεσμεύσεις προήλθαν από τη Γερμανία και την Ολλανδία, που οδεύουν προς εκλογές.

Τι κερδίζει ο Τσίπρας «χτυπώντας» το ΔΝΤ

«Είναι μυστήριο τι κερδίζει ο κ. Τσίπρας με το να χτυπά το ΔΝΤ, πέραν του όποιου εσωτερικού πολιτικού πλεονεκτήματος που του δίνει αυτό. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν η Ελλάδα θέλει περαιτέρω αξιόλογη ελάφρυνση χρέους, το ΔΝΤ είναι ο καλύτερος, αν όχι και ο μόνος, σύμμαχός της», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζει ωστόσο ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ γίνεται πολύ πιο δύσκολο να περάσει οτιδήποτε από τα εθνικά κοινοβούλια. «Αυτή λοιπόν η στάση, ότι θέλουμε να φύγει το ΔΝΤ και θα γίνει πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών είναι πολύ επικίνδυνη στρατηγική που δεν πιστεύω ότι θα πετύχει. Εκτός από το όποιο πολιτικό όφελος στην Αθήνα, είναι μία μυωπική στρατηγική», σημειώνει.

Αναφερόμενος στο άρθρο του Πολ Τόμσεν που αποτέλεσε αφορμή για τη νέα κόντρα επισημαίνει ότι «πρόκειται για αυτά που λέει εδώ και καιρό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

«Πιθανώς ο Τσίπρας αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πολιτικά σε όσα θέλει το ΔΝΤ και υιοθέτησε συγκρουσιακή στάση. Αλλά οι Ευρωπαίοι αποκάλυψαν την μπλόφα του λέγοντάς ότι σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει συμφωνία», σχολιάζει ο αναλυτής.

Επιλογή του Τσίπρα οι εκλογές;

Ο ίδιος εκτιμά ότι η στάση της Αθήνας στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από το αν θέλει να πάει στις εκλογές.

«Οι εκλογές εξαρτώνται αποκλειστικά από τον κ. Τσίπρα αυτή τη φορά. Αν τις θέλει μπορεί να τις έχει με προεκλογική ατζέντα παροχών στους συνταξιούχους και επιτιθέμενος στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Ακόμη κι αν δεν κερδίσει, θα αποφύγει να συμφωνήσει σε όσα ζητά το ΔΝΤ», αναφέρει.

Ο Κίρκεγκααρντ εκτιμά ότι είναι πιθανό το σενάριο των εκλογών, αλλά σημειώνει ότι η ευρωζώνη «δεν θα κάνει καμία χάρη στην κυβέρνηση» και ότι δεν θα φοβηθεί τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, επειδή έχουν άλλα θέματα και πιθανώς διότι πιστεύουν ότι θα τις κερδίσει η ΝΔ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ