ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε. Αχτσιόγλου: Συμφωνία με έντιμο συμβιβασμό και όχι τέταρτο μνημόνιο

Ε. Αχτσιόγλου: Συμφωνία με έντιμο συμβιβασμό και όχι τέταρτο μνημόνιο

«Η κυβέρνηση δεν συζητά νομοθέτηση επιπλέον μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος ενώ έχει αποκλείσει τις πρόωρες εκλογές» τονίζει η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

«Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, μέσω ενός έντιμου συμβιβασμού και όχι μέσω τέταρτου μνημονίου», επισημαίνει σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και υπογραμμίζει ότι η εκτίμηση της είναι πως θα βρεθεί χρυσή τομή μέσω των τεχνικών συζητήσεων αλλά κυρίως μέσω των πολιτικών πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση.

Η υπουργός Εργασίας, συμπληρώνει επίσης ότι «η Ελλάδα έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν και αυτή τη στιγμή είναι καθήκον των δανειστών της να τηρήσουν κι εκείνοι τις δεσμεύσεις τους».

Αναφερόμενη στην έκτακτη επιχορήγηση στους συνταξιούχους η κυρία Αχτσιόγλου δήλωσε: «Δέσμευση της κυβέρνησης μας είναι κάθε ευρώ που πλεονάζει από τους διαθέσιμους πόρους αν αναδιανέμεται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Είναι λογικό η κυβέρνηση να έχει μια διακριτική ευχέρεια στην κατανομή των δαπανών της με τρόπο που θεωρεί αυτή πιο αποτελεσματικό και ορθό κοινωνικά αρκεί να επιτυγχάνεται ο συμφωνημένος με τους θεσμούς στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα. Το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους που έχουν σύνταξη έως 830 ευρώ, δεν αναπληρώνει τα όσα έχασαν στα χρόνια των μνημονίων, αλλά είναι μια έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και μια κίνηση ανακούφισης».

Σχολιάζοντας τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Έφη Αχτσιόγλου, υπογράμμισε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει σε ένα σχήμα που αφενός θα περιλαμβάνει περισσότερα μέτρα λιτότητας, όπως ζητά το ΔΝΤ, αφετέρου δεν θα περιέχει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η επίτευξη ενός συμβιβασμού σημαίνει ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να κάνουν πίσω σε κάτι, και αυτό το καταλαβαίνουν όλες οι πλευρές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ