ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: «Τελειώνουν τα μνημόνια»

Αλ. Τσίπρας: «Τελειώνουν τα μνημόνια»
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μήνυμα προς τους Έλληνες ότι τα μνημόνια οδεύουν προς το τέλος τους και προς τους Ευρωπαίους ακροδεξιούς και λαϊκιστές ότι η «Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σε πρόγραμμα, αλλά παραμένει μια ελεύθερη χώρα που εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της, δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν», έστειλε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στα γεγονότα που συνέβησαν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και τα οποία για ακόμα μία φορά, εκτός από θύματα και τραυματίες, άφησαν πίσω τους ισχυρό στίγμα και αίσθημα ανασφάλειας.

Xθες ήταν μια δύσκολη νύχτα για όλη την Ευρώπη. Η Άγκυρα, το Βερολίνο, η Μόσχα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη συγκλονίστηκαν από τον τρόμο αποτρόπαιων πράξεων. Πράξεων που αποδεικνύουν ότι δυστυχώς ζούμε σε μια σκοτεινή εποχή. Μπορεί να μην το υπολογίζουμε καμιά φορά, αλλά είναι ανεκτίμητο το αγαθό της ασφάλειας.

Το μέλλον αυτού του κόσμου, μπορούν να το διασφαλίσουν μόνο η δημοκρατία, η ανεκτικότητα, η προσήλωση στην ειρήνη και την κοινωνική συνοχή. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να εδραιώσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στις σύγχρονες κοινωνίες».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε το κυρίως μέρος της ομιλίας του με την υπόσχεση ότι δεν θα αργήσει η μέρα που τα μνημόνια θα τελειώσουν και θα αποκατασταθεί η κυριαρχία της χώρας.

«Τέλος και ορίζοντας αυτής της συμφωνίας είναι, το αργότερο, τα μέσα του 2018. Από εκεί και πέρα, και θέλω σε κάθε περίπτωση να είμαι ξεκάθαρος, δεν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις και μέτρα. Ένα μήνυμα που πρέπει να περάσει μέσα και έξω από τη χώρα. Η κυριαρχία της χώρας μας θα αποκατασταθεί. Η επιτροπεία και τα μνημόνια τελειώνουν.

Δεν γίνεται πλέον η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και ο λαϊκισμός, να υπαγορεύουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια ανεξάρτητη χώρα. Και εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν. Στόχος μας είναι το 2021, στην επέτειο των 200 χρόνων ανεξαρτησίας της πατρίδας μας, η αναγεννημένη ελληνική Δημοκρατία να είναι μια κανονική χώρα».

Σε ό,τι αφορά στην ανεργία, ανέφερε ότι «μειώνεται σταθερά», ενώ για την οικονομία υποστήριξε ότι «με πλεόνασμα 1.1% αντί για τον «κόφτη» ενεργοποιείται ο «δότης» κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να χορηγήσουμε την 13η σύνταξη».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «έχω ένα καλό και ένα κακό νέο. Το καλό νέο είναι ότι η 13η σύνταξη θα χορηγηθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου, το κακό νέο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί». Χαρακτήρισε, μάλιστα, παράδοξο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «διαφώνησε εκ των υστέρων και μόνο όταν δημοσιοποιήθηκε η αντίδραση ενός μέρους των δανειστών» και πρόσθεσε ότι «όταν φτερνίζονται οι ακραίοι εκ των δανειστών, ο κ. Μητσοτάκης παθαίνει κρυολόγημα»

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα «κλείσει θετικά, έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα, μετά τη λήξη του προγράμματος, και χωρίς τις υπερβολικές απαιτήσεις κάποιων εκ των εταίρων».

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι σε ΔΟΛ και «Πήγασο, λέγοντας πως «σε κάποιους που βρίσκονταν σε τεντωμένο σχοινί διότι είχαν συνηθίσει να δανείζονται με αέρα, όπως οι ίδιοι ομολόγησαν, αρνήθηκε η κυβέρνηση αυτή να τους κάνει τη χάρη και να συνεχίζει να τους χαρίζει δάνεια.Σήμερα βλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις τους ήταν μια «φούσκα» και δυστυχώς τώρα σκάει. Και οδηγεί εκατοντάδες εργαζομένους σε μια τεράστια περιπέτεια. Βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους εργαζομένους».

Σχολιάζοντας την άνοδο της ακροδεξιάς, τόνισε ότι «ήρθε η στιγμή να ανοίξουμε όλοι μαζί τον δρόμο για μια μεγάλη αλλαγή στην Ευρώπη, για την ιστορική στροφή σε μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Η απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς που συνιστά τον υπ' αριθμό ένα κίνδυνο για την συνοχή της Ευρώπης είναι η συμπαράταξη, η συνύπαρξη και η συμμαχία των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων».

Αναφερόμενος στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, υποστήριξε ότι «εξαιτίας της προσπάθειας τακτοποίησης του τοπίου σήμερα καταλαβαίνουμε το μίσος που έδειξαν ορισμένα ΜΜΕ» και πρόσθεσε ότι΄διεξήχθη ένας άρτιος διαγωνισμός για την αποκατάσταση της νομιμότητας. «Όντως υπήρξε μια απόφαση του ΣτΕ, τη σεβόμαστε, αλλά ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ