ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας προς δανειστές: «Ελάτε να συνεννοηθούμε»

Αλ. Τσίπρας προς δανειστές: «Ελάτε να συνεννοηθούμε»
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Πολλαπλά μηνύματα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της χώρας, έστειλε χθες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας από το Ηράκλειο της Κρήτης, σε μία αμιγώς πολιτική ομιλία.

Από τη μία, εν αναμονή της τελικής απόφασης του Euroworking Group για την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να υποδείξει στην κυβέρνηση πώς θα διανείμει το πλεόνασμα από την υπεραπόδοση των εσόδων.

Από την άλλη, κάλεσε τους δανειστές να συννενοηθούν με την ελληνική πλευρά για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η ομιλία Τσίπρα έγινε λίγες ώρες μετά το αίτημα των θεσμών να δοθούν γραπτές διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση πως τα μέτρα κοινωνικής βοήθειας είναι εφάπαξ και όχι μόνιμα, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει σχετική επιστολή προς τους θεσμούς και από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, ανέφερε στο Ηράκλειο ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να δώσει τη «13η σύνταξη» στους χαμηλοσυνταξιούχους και τόνισε ότι τα χρήματα θα μπουν κανονικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων αύριο Πέμπτη.

Επί τη ευκαιρία, επιτέθηκε στον «σύντεκνο», Κυριάκο Μητσοτάκη, διότι άλλαξε γνώμη για τη 13η σύνταξη και αρνήθηκε να ψηφίσει η ΝΔ θετικά στην σχετική ψηφοφορία. Κι αυτό, όπως είπε, αφού εκδηλώθηκε η αντίδραση από συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα, υπονοώντας ότι αυτό έγινε σε συνεννόηση με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «θετικά και έγκαιρα» και κάλεσε τους δανειστές «να συνεννοηθούμε, σάς περιμένουμε» με την επισήμανση όμως πως «δεν πρέπει να ζητάτε πράγματα που ξέρετε ότι δεν μπορούν να γίνουν».

«Είμαστε κοντά στην λύση» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 επιχειρώντας να κλείσει για ακόμη μία φορά την εκλογολογία.

Ο πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα της διαπλοκής και των θαλασσοδανείων μέσων ενημέρωσης για να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση θα πάει μπροστά στα θέματα διαφάνειας και θα βάλει τάξη στον τόπο.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στην διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς είπε πως «τότε ένας άρτιος διαγωνισμός προσβλήθηκε από μία αμφίσημη απόφαση (του ΣτΕ) που σεβόμαστε και δεν έχουμε άλλη επιλογή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ