ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή για το μπαράζ τροπολογιών

Θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή για το μπαράζ τροπολογιών
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / eurokinissi

Σφοδρότατες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το μπαράζ τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τον χωρικό σχεδιασμό.

Το Ποτάμι αποχωρεί από τη συζήτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας με τον Γιώργο Μαυρωτά να μιλά για νομοσχέδιο «αχταρμά», θέατρο του παραλόγου και παρακμιακή κατάσταση.

«Ξεπερνάει κάθε όριο αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Βουλή με τις τόσες υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες που επί της ουσίας τους έχουν δοθεί από τους υπουργούς και πολλές είναι ρουσφετολογικές», είπε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση νομοθετεί δια των τροπολογιών. «Βρήκαμε παππά να θάψουμε πέντε – έξι... Δεν βλέπετε τον ελέφαντα στο δωμάτιο, είναι το πελατειακό σύστημα που συντηρείται μέσα από τις τροπολογίες», τόνισε.

Έντονα έχουν αντιδράσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Βουλή ειναι ο καυγάς Σταθάκη - Μανιάτη με το καλημέρα έναρξης της συζήτησης.

«Βρέχει» τροπολογίες στη Βουλή

Καταιγισμός τροπολογιών στη Βουλή που σήμερα ολοκληρώνει τις εργασίες της για το τρέχον έτος με τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον χωρικό σχεδιασμό.

Υπουργοί και βουλευτές στην πλειοψηφία τους από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής 44 τροπολογίες, 19 υπουργικές και 25 βουλευτικές προς διευθέτηση διαφόρων θεμάτων άσχετων με το συζητούμενο νομοσχέδιο που αφορούν από τις προσλήψεις καθαριότητας στο δημόσιο και τα πετρελαιοειδή μέχρι τον ΕΟΤ και ζητήματα του υπουργείου Πολιτισμού. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης από χθες που ξεκίνησε η βροχή των τροπολογιών είναι έντονες και δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για προεκλογικές διευθετήσεις.

«Η Βουλή μετατρέπεται σε πλυντήριο της ανικανότητας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο Γιάννης Μανιάτης από τη Δημοκρατική Συμπαράταση, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο οι τροπολογίες να είναι περισσότερες από τα άρθρα του νομοσχεδίου».

Να δικαιολογήσει το «χαλάζι» τροπολογιών επιχείρησε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, υποστηρίζοντας ότι είναι μια διαδικασία που οφείλουν όλοι να αποφεύγουν. Χαρακτήρισε την ένταση των αντιδράσεων υπερβολική, καθώς τα στοιχεία για τις τροπολογίες που περνούσαν παραμονές των γιορτών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι συντριπτικά.

Πολλές συζητήσεις πάντως έχουν προκαλέσει δύο βουλευτικές τροπολογίες. Η μια που υπογράφουν η Μαρία Θελερίτη, ο Σπύρος Λάππας και ο Αναστάσιος Πρατσόλης αφορά στη διαγραφή βεβαιώσεων για πρόστιμα που έχουν επιβληθεί λόγω παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας. Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως «πρέπει να εξαλειφθούν αδικίες που προέκυψαν από περιπτώσεις ακραίας εφαρμογής του νόμου», χωρίς ωστόσο, να προσδιορίζουν σε ποιες περιπτώσεις αναφέρονται.

Η δεύτερη τροπολογία υπογράφεται από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Καρακώστα και δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων σε άγνωστο αριθμό πολιτών.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν το λόγο χθες υποστήριξαν ότι ήταν σαφώς περισσότερες οι τροπολογίες στο παρελθόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ