ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει και θα είναι «καλή»

Αλ. Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει και θα είναι «καλή»
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Προσπάθεια να υποβαθμίσει την καθυστέρηση στο ξεμπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων γίνεται από την κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να αποσυνδέσει το συγκεκριμένο θέμα από την εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης.

Επαναλαμβάνει, δε, με κάθε τρόπο πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έπρεπε να έχουν τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε και χθες, κατά την είσοδό του στη Βουλή, ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και θα είναι «καλή» και έδειξε πως δεν γνωρίζει πότε το οικονομικό επιτελείο θα αποστείλει επιστολή προς τους θεσμούς με διευκρινίσεις και διαβεβαιώσεις για τις κοινωνικές παροχές που προώθησε η κυβέρνηση από την υπεραπόδοση των εσόδων.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, τόνισε χθες ότι η κυβέρνηση θα απαντήσει στις ανησυχίες των θεσμών μόνο όταν εκείνοι γραπτώς την ενημερώσουν τι ακριβώς ζητούν να τους πει, υπαινισσόμενος ότι δεν είναι σκόπιμο να υπάρχει ένα πήγαινε-έλα επιστολών που προκαλεί και καθυστερήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε για ακόμα μία φορά της απόφασης για την χορήγηση κοινωνικών μέτρων στους ασθενέστερους και μάλιστα δήλωσε ότι «είμαστε απόλυτα μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας».

Η κυβέρνηση διασαφηνίζει ότι τα μέτρα έχουν εφάπαξ χαρακτήρα, παράλληλα, όμως, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί του αφήνουν να εννοηθεί πώς κάθε φορά που η κυβέρνηση θα μπορεί να δίνει βοηθήματα ή να λαμβάνει κοινωνικά μέτρα θα το κάνει από την στιγμή που δεν θα παραβιάζεται η συμφωνία και δεν θα υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

«Είναι χρήματα που καταφέραμε να εξοικονομήσουμε με βάση την συμφωνία και με βάση την υπεραπόδοση των εσόδων γιατί στοχευμένα δουλέψαμε για να έχουμε μεγαλύτερη απόδοση από τις λίστες της φοροδιαφυγής από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και από άλλες σημαντικές παρεμβάσεις», επέμεινε ο πρωθυπουργός υπερασπιζόμενος την συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση.

Πάντως το Μαξίμου αρνείται πως υπάρχει εμπλοκή στην διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση και επισημαίνει ότι αυτή μπορεί να κλείσει και σε θετική κατεύθυνση και εγκαίρως.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός αντέκρουσε για μία ακόμη φορά την εκλογολογία όταν ρωτήθηκε εάν η περιοδεία του στην Κρήτη ήταν προεκλογικού χαρακτήρα. Έκανε λόγο για «ανοησίες» σχολιάζοντας πως η παρουσία ενός πρωθυπουργού κοντά στους πολίτες και στους φορείς και η διάθεσή του να ακούει παράπονα δεν είναι ζήτημα εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ