ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Καμμένος: Κίνητρα-έκπληξη για την στράτευση 18αρηδων

Π. Καμμένος: Κίνητρα-έκπληξη για την στράτευση 18αρηδων
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/Eurokinissi

«Ο στρατός να είναι η πρώτη προτεραιότητα του νέου και όχι η έκτη ή η έβδομη», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος αποκαλύπτοντας τα κίνητρα που σχεδιάζει να δοθούν σε 18αρηδες και γυναίκες για την εθελοντική στράτευση.

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στο ζήτημα της θητείας και τόνισε πως «πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους νέους και τις νέες που αγαπούν τον Στρατό να έρχονται μόνοι τους για να υπηρετούν, νωρίς, με το που αποφοιτούν από το Λύκειο και η διάρκεια της θητείας τους να μην είναι ‘χαμένος χρόνος’ αλλά δημιουργικός».

«Πρέπει ο στρατός να γίνει ελκυστικός στους δεκαοκτάρηδες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος και μίλησε για εκπαιδευτικά προγράμματα, τεχνική εξειδίκευση, ειδικές προβλέψεις για τις Ειδικές Δυνάμεις αλλά και τους επιστήμονες στον στρατό.

«Ετοιμάζουμε ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη Microsoft, ώστε οι δεκαοκτάχρονοι που προσέρχονται εθελοντικά για στράτευση, παράλληλα με τα στρατιωτικά τους καθήκοντα, να έχουν την δυνατότητα μέσω των Κέντρων της «Διά Βίου Εκπαίδευσης» να κάνουν μαθήματα προγραμματιστών και κατά την ολοκλήρωση της θητείας τους να έχουν λάβει πιστοποίηση από τη Microsoft και τον Στρατό», τόνισε ο υπουργός και αποκάλυψε πως υπάρχουν προβλέπεις και για τεχνική εξειδίκευση: «Ανάλογη πιστοποίηση θα λάβουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και όσοι δεκαοκτάχρονοι αποκτούν τεχνική εξειδίκευση σε διάφορους τομείς, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί οχημάτων. Θα τους δίνουμε άδειες οδήγησης όλων των κατηγοριών».

Για να αποφευχθεί ο γηρασμός των Ειδικών Δυνάμεων οι νέοι επίλεκτοι των τάξεων τους θα μπορούν «να συνεχίσουν επαγγελματικά (...) για ένα χρονικό διάστημα τριών έως πέντε ετών. (...)», είπε ο υπουργός και τόνισε πως «οι δεκαοκτάχρονοι εθελοντές των Ειδικών Δυνάμεων θα πρέπει να έχουν μπόνους για την πρόσληψη στα Σώματα Ασφαλείας αλλά και τις Παραγωγικές Σχολές».

Ο υπουργός μίλησε για ανάγκη στράτευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις νέων που «έχουν ‘πετριά’ με τις πολεμικές τέχνες και στον Στρατό» και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνει μέσω της εθελοντικής στράτευσης μετά το Λύκειο.

Ειδικές προβλέψεις θα υπάρξουν και για επιστήμονες. Οι στρατιωτικοί γιατροί που κάνουν την θητεία τους «σε κάποιο από τα μικρονήσια της άγονης γραμμής» θα δουν την υπηρεσία τους να προσμετράται ως «αγροτικό», ενώ για άλλες κατηγορίες, όπως τοπογράφους και αρχιτέκτονες, η θητεία θα λειτουργήσει ως προϋπηρεσία.

Ολοκληρώνοντας και ερωτώμενος για το κατά πόσο θα λάβει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της στράτευσης των 18αρηδων, ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως «η στράτευση ανδρών και γυναικών στα 18 θα είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική. Ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα από κανέναν, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ