ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα πραγματικά προβλήματα της κυβέρνησης

Τα πραγματικά προβλήματα της κυβέρνησης
Eurokinissi/φώτο αρχείου

Περιμένοντας να περάσουν οι εορταστικές ημέρες για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η κυβέρνηση επικεντρώνει εκ νέου τα πυρά της στη Νέα Δημοκρατία με αιχμή την επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς για το ξεμπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Το Μαξίμου επιμένει ότι έδωσε στην δημοσιότητα την επιστολή χθες, όχι επειδή πιέστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως γιατί περίμενε να παραδοθεί προηγουμένως στα χέρια των εκπροσώπων όλων των θεσμών, ούτως ώστε να μην κατηγορηθεί για υπέρβαση των επίσημων αποδεκτών.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση ευχόταν το μπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων μολονότι στις 5 Δεκεμβρίου τα είχε υποτιμήσει θεωρώντας ότι είναι αστεία. Κι αυτό διότι κατά βάθος βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με τους ακραίους δανειστές (δηλαδή τον γερμανό υπουργό Οικονομικών) περιμένοντας την καταστροφή της χώρας και την πτώση της κυβέρνησης.

Μάλιστα κύκλοι του Μαξίμου διερωτώνται για τι ακριβώς προσπαθεί να πείσει την κοινωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης που υποσχέθηκε στους θεσμούς κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ ότι είναι πρόθυμος να υλοποιήσει «και πέρα από το πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί» όταν σήμερα διαφωνεί με την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων;

Το πραγματικό, όμως, πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι ούτε οι φωνές της αντιπολίτευσης ούτε οι αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας ότι υποχρεώνεται σε δηλώσεις μετάνοιας προς τους θεσμούς.

Για την κυβέρνηση, το ζητούμενο είναι να ξεκινήσει εκ νέου η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η οποία αυτήν την στιγμή έχει παγώσει και λόγω των εορτών και κυρίως επειδή και οι δύο πλευρές στις τελευταίες τους συναντήσεις εμφανίστηκαν αμετακίνητες στις θέσεις τους.

Στόχος του Μαξίμου είναι η δεύτερη αξιολόγηση να μπορέσει να κλείσει εντός του Ιανουαρίου, επομένως αναμένει το πρώτο δεκαήμερο της νέας χρονιάς και ασφαλώς πριν από το προγραμματισμένο Euroworking Group της 12ης Ιανουαρίου να καταγραφούν κάποια βήματα προόδου.

Το Κυπριακό στο προσκήνιο

Το δεύτερο μείζον θέμα που απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο τον τελευταίο καιρό αφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Αναστασιάδης έρχεται στην Αθήνα την Παρασκευή για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου από κοινού να συζητήσουν τα δεδομένα πριν από την πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης στην 12 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα πάντως με αρμόδια κυβερνητική πηγή, για να επιτύχει η πενταμερής για το Κυπριακό θα πρέπει προηγουμένως να έχει γίνει η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες προσδιορίζεται να γίνει μία ημέρα πριν από την Διάσκεψη της Γενεύης. Κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί από την ελληνική πλευρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ