ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Τζανακόπουλος: Καμία νέα δέσμευση στην επιστολή Τσακαλώτου

Δ. Τζανακόπουλος: Καμία νέα δέσμευση στην επιστολή Τσακαλώτου
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, το ενδεχόμενο να συζητηθούν διάφοροι μηχανισμοί εγγυήσεων προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα περιλαμβάνουν νομοθέτηση μέτρων προκαταβολικά. Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τόνισε ότι «έχουμε βάσιμους λόγους ότι εντός του Ιανουαρίου θα κλείσει».

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ο κόφτης και το χρέος δεν σχετίζονται, ωστόσο, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, «αν η συζήτηση πάει σε ένα σημείο που θα πρέπει να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε διάφορους μηχανισμούς εγγυήσεων, δεν θα περιλαμβάνουν νομοθέτηση μέτρων προκαταβολικά».

«Είμαστε εντελώς εντός στόχων και με μαξιλάρι 500 εκατ. δεν υπάρχει κίνδυνος περικοπής συντάξεων θα πιάσουμε τους στόχους» σημείωσε.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και εκτίμησε ότι «υπάρχουν δυνατότητες για να έχουμε μία καλή χρονιά που θα αντιστρέψει το κλίμα».

Ερωτηθείς για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τόνισε ότι έχει κλείσει το 90-95% των θεμάτων.

Αναφορικά με την επιστολή Τσακαλώτου υπογράμμισε ότι «δεν περιλαμβάνει καμία νέα δέσμευση σε σχέση με τα όσα είχαμε συμφωνήσει το 2015» και πρόσθεσε ότι αν και η κυβέρνηση κάνει συμβιβασμούς για να προχωρήσει η δεύτερη αξιολόγηση δεν υπάρχει κίνδυνος περικοπής συντάξεων «και τον στόχο για το 2016 θα τον πιάσουμε».

«Δόθηκαν 617 εκατ. για συνταξιούχους δεν υπάρχει περίπτωση να κόψουμε και μάλιστα έχουμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας σε σχέση με το πλεόνασμα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πιάσουμε το 0,5%» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει πιθανονότητα να γίνει αποδεκτή η απαίτηση του ΔΝΤ για τα 4,2 δισ. ευρώ γιατί είναι μια παράλογη απαίτηση και οικονομικά προβληματική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ