ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο του Μαξίμου για να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις

Το σχέδιο του Μαξίμου για να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις
EUROKINISSI

Στην επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για την δεύτερη αξιολόγηση έχει στραμμένο το βλέμμα της η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το Μαξίμου αλλά και το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να πάρουν πρωτοβουλίες ούτως ώστε να προσδιοριστεί η επανέναρξη των διαβουλεύσεων με την τρόικα με επίκεντρο ασφαλώς τα δύο σημεία που έχουν μπλοκάρει την διαπραγμάτευση δηλαδή την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα εργασιακά και την αξίωση του ΔΝΤ για λήψη μέτρων από τώρα για την διετία μετά την λήξη του προγράμματος.

Αυτές οι πρωτοβουλίες δεν αποκλείουν την συγκρότηση ενός πλαισίου προτάσεων από την ελληνική πλευρά προς τους δανειστές με όλες τις ελληνικές θέσεις για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Παρά το κόλλημα της διαδικασίας της δεύτερης αξιολόγησης η κυβέρνηση εμφανίζεται σταθερά αισιόδοξη ότι μέσα στον Ιανουάριο μπορεί να βρεθεί λύση κι αν ακόμη δεν κλείσει η συμφωνία στο 100% να τεθούν οι προϋποθέσεις -μέσω αστερίσκοι- για να συμβεί αυτό στο αμέσως επόμένο διάστημα. Αυτή η αισιοδοξία αποτυπώθηκε και στο μήνυμα του πρωθυπουργού για την νέα χρονιά και στις παρεμβάσεις κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης.

Με τον Αλέξη Τσίπρα δε να προσδιορίζει το 2017 ως χρονιά υπέρβασης για την χώρα-σε όλα τα επίπεδα- υποδέχεται η κυβέρνηση το νέο έτος θεωρώντας το σταθμό για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Το στίγμα της κυβέρνησης το περιέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του κάνοντας λόγο για μία χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα θα κάνει άλματα μπροστά και στην οικονομία και στην κοινωνία και στα εθνικά θέματα με αιχμή το Κυπριακό.

Ο Αλέξης Τσίπρας προϊδέασε δε ότι έρχονται θεσμικές αλλαγές και με την Συνταγματική Αναθεώρηση και με την θεμελίωση ενός σύγχρονου και αξιόπιστου Εθνικού Συστήματος Υγείας και με τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα με απώτερο στόχο την κατάργηση των εξετάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Παράλληλα προανήγγειλε αλλαγές στον Καλλικράτη για την τοπική αυτοδιοίκηση με αναλογικότερη την εκπροσώπηση των πολιτών σε όλες τις βαθμίδες της.

Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε την νέα χρονιά με αισιοδοξία πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει κάτι που θα έχει ως συνέπεια την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο σημαίνει και ανάκτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας. Επίσης κατέθεσε την αισιοδοξία του για την επιστροφή της ανάπτυξης στην χώρα και φυσικά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Πάντως με το ξεκίνημα του νέου έτους η κυβέρνηση εμφανίζεται στοχοπροσηλωμένη στην διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ