ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένας χρόνος Μητσοτάκης στη ΝΔ, η πρώτη αποτίμηση στο Μοσχάτο

Ένας χρόνος Μητσοτάκης στη ΝΔ, η πρώτη αποτίμηση στο Μοσχάτο
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Έτοιμος να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως η ΝΔ ήδη όχι μόνο έχει παγιώσει ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να προσελκύσει και πάλι μια μεγάλη μερίδα των πολιτών.

Κάνοντας τον απολογισμό του ενός έτους στην προεδρία του κόμματος ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος ξεκαθαρίζοντας όμως πως θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Στη ΝΔ επισημαίνουν πως μέσα σε αυτό το χρόνο παρά τις κασσάνδρες διασφαλίστηκε η ενότητα της παράταξης και ήδη το κόμμα παρουσιάζει ένα πλήρες και απόλυτα κοστολογημένο κυβερνητικό πρόγραμμα που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να επαναφέρει την ηρεμία στην κοινωνία.

Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από το κόμμα εξαφανίστηκαν οι διαιρέσεις και οι ομαδοποιήσεις του παρελθόντος επισημαίνοντας παράλληλα πως οι σχέσεις του κ. Μητσοτάκη τόσο με τους πρώην αρχηγούς όσο και με το σύνολο των στελεχών είναι άριστες. Την ίδια ώρα επισημαίνουν πως σε μεγάλο βαθμό έχει προχωρήσει και συνεχίζει να προχωρά η ανανέωση του κόμματος, μια ανανέωση τόσο στη δομή και τη λειτουργία όσο και στα στελέχη. Ως παράδειγμα φέρνουν την ανανέωση που υπάρχει στην Πολιτική και την Εκτελεστική Επιτροπή αλλά και στα υπόλοιπα όργανα ενώ με το Μητρώο Στελεχών που δημιουργήθηκε νέοι άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ ενεργή εμπλοκή με την πολιτική έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους μέσα από μια διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία. Μάλιστα όπως λένε μόνο στη Γραμματεία Προγράμματος έχουν συμμετάσχει με πολλούς τρόπους περισσότερα από 700 άτομα.

Στη ΝΔ στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι , όπως λένε, η ΝΔ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την χώρα και την κοινωνία ασκώντας μια αποτελεσματική αντιπολίτευση μακριά από λαϊκισμούς και αντιπολιτευτικές κορώνες, όπως τονίζουν. Επισημαίνουν μάλιστα και τη «Συμφωνία Αλήθειας» η οποία περιλαμβάνει 25 βασικές θέσεις της Ν.Δ για την οικονομία με έμφαση στην μείωση των φόρων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αλλά και τις προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

3996513

Πηγή: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι αυτή η στρατηγική της ΝΔ αποτυπώνεται μόνο από τις δημοσκοπήσεις αλλά και από μια σειρά επιμέρους αναμετρήσεων σε συλλογικούς και επαγγελματικούς φορείς. Στη ΝΔ επισημαίνουν πως όλες οι εκλογές που έχουν γίνει (δάσκαλοι, καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, Τ.Ε.Ε., Οικονομικό Επιμελητήριο, ΑΔΕΔΥ, κ.λπ.) δείχνουν άνοδο των δυνάμεων που πρόσκεινται στη Ν.Δ. και μεγάλη πτώση των δυνάμεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υποστηρίζουν η πολιτική δυναμική υπέρ της Ν.Δ. είναι οριζόντια και όσο περνάει ο χρόνος ενισχύεται περαιτέρω και όπως φαίνεται έχει παγιωθεί ένα πολύ ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανάλυση των δημοσκοπήσεων που κάνουν στο Μοσχάτο τονίζουν πως η ΝΔ διατηρεί ξεκάθαρη υπεροχή στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης με διαφορές που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ ξανά στις ελληνικές δημοσκοπήσεις σε τόσο λίγο διάστημα μετά τις τελευταίες εκλογές ενώ επισημαίνουν πως υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα μετακινήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ., το οποίο είναι αυξανόμενο. Το ισχυρό χαρτί για τη ΝΔ , όπως λένε, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος και υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για το ποιός είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, αλλά υπερέχει και στην ικανότητα χειρισμού κρίσιμων ζητημάτων όπως είναι η οικονομία και τα εθνικά θέματα.

Τι έγινε μέσα σε αυτό τον χρόνο

Συνέδριο

Οι αλλαγές που υιοθετήθηκαν στο συνέδριο, σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, εκσυγχρονίζουν ταχύτατα το κόμμα και δημιουργούν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Όπως λένε για πρώτη φορά καθιερώθηκε η θητεία της εκλογής Προέδρου, αποφασίστηκε η υποχρέωση του κόμματος να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και απαγορεύτηκε ο τραπεζικός δανεισμός. Παράλληλε καθιερώθηκε ασυμβίβαστο κομματικών και κυβερνητικών θέσεων ενώ ενισχύθηκε ο ρόλος των μελών στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής και λήψης αποφάσεων. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε και η «Συμφωνία Αλήθειας» με τους πολίτες η οποία και αποτελεί πολιτικό, ιδεολογικό και προγραμματικό πλαίσιο της Ν.Δ., ενώ δόθηκαν σε δημοσιότητα οι πρώτες 25 προτάσεις του Κόμματος.

Οικονομικά Ν.Δ.

Ως προσωπικό του στοίχημα θεωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εξυγίανση των οικονομικών της ΝΔ ξεκινώντας μια μεγάλη προσπάθεια η οποία έχει ήδη αποδώσει μία μείωση της τάξης του 60% στα λειτουργικά κόστη του κόμματος το οποίο μετακόμισε σε πολύ πιο οικονομικά γραφεία. Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης να πηγαίνει για την αποπληρωμή των χρεών της Ν.Δ. ενώ με μεγάλη επιτυχία έχει, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος και η «κάρτα μέλους». Η σχετική καμπάνια αναμένεται με το νέο έτος να επαναληφθεί σε όλη τη χώρα.

Πρόγραμμα

Το επόμενο διάστημα θα αρχίσει η σταδιακή παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο. Για την κατάρτισή του έχουν εργαστεί πάνω από 700 εξειδικευμένα στελέχη, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της αγοράς και στη ΝΔ στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι για πρώτη φορά κόμμα ολοκληρώνει το πρόγραμμά του μέσα από μια ανοιχτή και δημόσια διαβούλευση μέσα σε μόλις 10 μήνες.

3996520

Πηγή: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητρώο πολιτικών στελεχών

Εντατικές είναι και οι διεργασίες για τη δημιουργία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών. Σύμφωνα με τη ΝΔ με αυτό τον τρόπο γίνεται πράξη η ανανέωση στο κόμμα καθώς μέσα από μία ανοιχτή, διαδικτυακή πλατφόρμα, κάθε πολίτης μπορεί να εμπλακεί ενεργά με τη Ν.Δ. Ήδη, όπως τονίζουν στη ΝΔ περισσότερα από 1.300 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ έχει ήδη γίνει μια αρχική επιλογή 400 στελεχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ