ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Γκουτιέρες

Κυπριακό: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Γκουτιέρες
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ενόψει της επικείμενης πολυμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, τόσο για θέματα ουσίας όσο και διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, τονίζοντας τη σταθερή προσήλωση της χώρας στις συνομιλίες, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, σαράντα λεπτά διήρκεσε η τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, με τον δεύτερο να είναι «πολύ θετικός για τις θέσεις μας». Ιδίως, δεν διαφώνησε με το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ε.Ε. στη Διάσκεψη, κάτι που διακαώς επιθυμεί η Αθήνα.

Στο ερώτημα εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη ή όχι, η ίδια πηγή απάντησε ως εξής: «Θα πάει εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας».

Στην περίπτωση, εξάλλου, που η Τουρκία δεν αφήσει περιθώρια για λύση, εκτιμάται ότι θα ακολουθηθεί η διεθνής πρακτική διάσωσης των συνομιλιών, δηλαδή παύση -διαβουλεύσεις σε χαμηλότερο επίπεδο- επανέναρξη.

Ενημέρωσε Αναστασιάδη

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Νίκο Αναστασιάδη σε σχέση με την επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά την οποία, ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε για ακόμη μια φορά την ετοιμότητα του να βοηθήσει όπως χρειαστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ