ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Τι θα κρίνει τη συμμετοχή Τσίπρα στη Γενεύη

Κυπριακό: Τι θα κρίνει τη συμμετοχή Τσίπρα στη Γενεύη

Μέχρι την τελευταία στιγμή αναμένεται να συνεχιστεί το πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ σχετικά με το επίπεδο εκπροσώπησης της Αθήνας στην κρίσιμη Διάσκεψη για το Κυπριακό η οποία είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις σχετικά με το αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να συμμετέχει στην Διεθνή Διάσκεψη.

Αν και αρχικά η συμμετοχή του πρωθυπουργού ήταν δεδομένη, η στάση του Ταγίπ Ερντογάν έχει «ρίξει λάδι στη φωτιά». Η Τουρκία σε ένα άνευ προηγουμένου παιχνίδι τακτικής δεν έχει ενημερώσει ακόμα σχετικά με το αν θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο Ερντογάν ή από τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ. Η συμμετοχή ή όχι του Ερντογάν αναμένεται να κρίνει και τη συμμετοχή της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Στο Μαξίμου επαναλαμβάνουν τη βούληση της Αθήνας –και του Αλέξη Τσίπρα- προσωπικά για θετική κατάληξη των συνομιλιών συμπληρώνοντας, παράλληλα, ότι την ίδια βούληση πρέπει να δείξει και η Τουρκία. Όσον αφορά την συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, ανώτατο κυβερνητικό σημειώνει ότι «Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για το Κυπριακό». Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Γενεύης, πάντως, Αναστασιάδης και Ακκιντζί θα ξεκινήσουν σήμερα το πρωί της συνομιλίες και μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει και οι δύο να καταθέσουν τους χάρτες τους επί του εδαφικού. Αν εκεί υπάρξει συμφωνία, την επόμενη μέρα θα συγκληθεί η Διεθνής Διάσκεψη με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Η Αθήνα σημειώνει, επίσης, τη σημασία της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία και χαιρετίζει την παρουσία του κ. Γιούνκερ στη Γενεύη ως εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συμπληρώνουν, επίσης ότι και το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει κάποια στιγμή να εμπλακεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί σε περίπτωση αποτυχίας των συζητήσεων στη Γενεύη στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι η διαδικασία είναι «open ended» και σημειώνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν σε χαμηλότερο επίπεδο.

Τηλεφωνικές επαφές με Γκουτιέρες και Αναστασιάδη

Χθές, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ενόψει της επικείμενης πολυμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, τόσο για θέματα ουσίας όσο και διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, τονίζοντας τη σταθερή προσήλωση της χώρας στις συνομιλίες, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, σαράντα λεπτά διήρκεσε η τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, με τον δεύτερο να είναι «πολύ θετικός για τις θέσεις μας». Ιδίως, δεν διαφώνησε με το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ε.Ε. στη Διάσκεψη, κάτι που διακαώς επιθυμεί η Αθήνα.

Ακολούθως ο έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επαφή με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη

Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις, κυρίως για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια και θα θέσει με σαφήνεια το θέμα της ασφάλειας και την κατάργηση των εγγυήσεων, ενώ θα συζητηθούν και οι οριστικές λεπτομέρειες ως προς την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής: Στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, εν συνεχεία με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (στις 12.00 το μεσημέρι), με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (στις 2 μ.μ.), και το απόγευμα, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (στις 5 μ.μ.), τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη (στις 7.30 μ.μ.) και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο (στις 8.30 μ.μ.).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ