ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή απάντηση Κοτζιά σε Ερντογάν: «Εσείς το βάλατε στα πόδια»

Σκληρή απάντηση Κοτζιά σε Ερντογάν: «Εσείς το βάλατε στα πόδια»
REUTERS/ PIERRE ALBOUY

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό και τις δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα για ανετοιμότητα για να του απαντήσει με σφοδρότητα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. 

«Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ», απάντησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η ελληνική πλευρά αποφεύγει να βρεθεί λύση για το Κυπριακό, προειδοποιώντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση χωρίς την Τουρκία..

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς ερωτώμενος να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «την Παρασκευή, η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ».

Επιπλέον, τόνισε πως η διαπραγμάτευση και μάχη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού είναι συνεχής, για να προσθέσει πως «δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει, πριν απ’ όλα, απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την ύπαρξη του συστήματος εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα».

«Θέλουμε μια λύση δίκαιη και όχι σαθρή. Όπως ξέρετε, είχαμε συμφωνήσει με όλα τα μέρη και με τον Ο.Η.Ε. ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι «open ended», δηλαδή θα είναι ανοικτή και δεν θα σταματήσει εάν υπάρξει διακοπή», συνέχισε ο κ. Κοτζιάς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων και πρόσθεσε:

«Σε αυτή τη βάση, συμφωνήσαμε να συνεχιστεί με τη μορφή συνομιλιών μεταξύ ειδικών και πιο συγκεκριμένα, από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με μια αντιπροσωπεία υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Η διαπραγμάτευση θα συγκληθεί εκ νέου την άλλη εβδομάδα και όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα λάβει τη μορφή διϋπουργικής με τη συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων».

«Είμαστε ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης», κατέληξε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε νωρίτερα σε δημοσιογράφους πως «Έχουμε πει καθαρά και στην Κύπρο και στην Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να αναμένουν λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια. Θα είμαστε εκεί για πάντα»

Παράλληλα τόνισε ότι δεν τίθεται επί τάπητος το θέμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο εκτός και αν αποχωρήσουν και οι δύο πλευρές.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ