ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλήρης στήριξη Τσίπρα σε Αναστασιάδη

Πλήρης στήριξη Τσίπρα σε Αναστασιάδη
Eurokinissi

Παρά το ότι η διάσκεψη της Γενεύης δεν κατέληξε σε συμφωνία, παραμένει ανοιχτός ο ορίζοντας για την επίλυση του Κυπριακού. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με το επόμενο ραντεβού να έχει οριστεί για τις 18 Γενάρη οπότε οι τεχνοκράτες των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδας, Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας) θα επιχειρήσουν να ξεμπλοκάρουν τα ζητήματα που έχουν κολλήσει, με κύριο αυτό των εγγυήσεων.

Στο Μαξίμου, σύμφωνα με αξιωματούχους, χρησιμοποιούν για τη διάσκεψη της Γενεύης την έκφραση «ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος» και δηλώνουν αισιόδοξοι για την προοπτική διευθέτησης μιας από τις πιο μακροχρόνιες διενέξεις της διεθνούς διπλωματικής σκηνής. Η αισιοδοξία του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος στηρίζεται σε τέσσερις παράγοντες:

- Πρώτον, σε αυτή καθεαυτή την πρόοδο που έγινε στη διάσκεψη της Γενεύης. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό κάθισαν στο ίδιο τραπέζι. Επίσης, για πρώτη φορά στην τρέχουσα διαδικασία, ανταλλάχτηκαν χάρτες για τα εδάφη που θα έχουν οι δύο συνιστώσες πολιτείες. Παρά τις διαφορές που παραμένουν, με κύριο αγκάθι την τύχη της Μόρφου, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μόλις 1% του κυπριακού εδάφους. Η ελληνοκυπριακή πρόταση δίνει στους Τουρκοκυπρίους 28,2%, ενώ η τουρκοκυπριακή 29,2%. Επιπλέον, έχουν γίνει και τα πρώτα βήματα στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, παρά τις γνωστές θέσεις της Άγκυρας. Ανάλογες εκτιμήσεις κάνει και το περιβάλλον του προέδρου Αναστασιάδη.

- Δεύτερον, η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι ο Ερντογάν δεν θέλει να δυναμιτίσει τη λύση, παρά τους λεονταρισμούς στους οποίους επιδίδεται για εσωτερική κατανάλωση. Πιο πολύ ο Τούρκος πρόεδρος μοιάζει να κάνει ανατολίτικο παζάρι για να κερδίσει όσα περισσότερα γίνεται στο τελικό «deal». Βασικό επιχείρημα αυτής της εκτίμησης είναι ότι ο Ερντογάν δεν θα άφηνε σε καμιά περίπτωση τον Ακκιντζί να προχωρήσει τόσο πολύ τη διαπραγμάτευση, αν είχε αποκλείσει οποιαδήποτε προοπτική επίλυσης. Σε ερώτηση αν η εντύπωση που αποκόμισε ο πρωθυπουργός από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ερντογάν ήταν ότι ο Τούρκος πρόεδρος όντως θέλει τη λύση, πηγή του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος αρνήθηκε να σχολιάσει.

- Τρίτον, η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικής σημασίας τη σύμπλευση ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Στην πραγματικότητα, ο δεξιός πρόεδρος της Κύπρου έχει βρει στους Κύπριους αριστερούς τους πιο αποφασισμένους υποστηρικτές της πολιτικής του. Το ισχυρό μπλοκ των δύο μεγάλων πολιτικών δυνάμεων της μεγαλονήσου δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Επομένως, στο εσωτερικό μέτωπο ηγεμονεύει πλήρως η γραμμή για λύση του Κυπριακού, παρέχοντας ισχυρό διαπραγματευτικό ατού στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κλήρος έλαχε στην Αριστερά

Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές ιδεολογικές αντιλήψεις, ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαίρει της εκτίμησης του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός εκτιμάει ιδιαίτερα τη δέσμευση του Κύπριου προέδρου στον «δύσβατο» δρόμο της επίλυσης του Κυπριακού, μακριά από τις εθνικιστικές μεγαλοστομίες που συνήθως διαιωνίζουν τα εθνικά αδιέξοδα. «Ο Αναστασιάδης έχει αναλάβει ιστορική ευθύνη έναντι του Έθνους και σ' αυτή το μεγάλο έργο έχει την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης», λένε από το Μαξίμου. Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποστροφή του Νίκου Φίλη από την ομιλία του σε εκδήλωση των εφημερίδων Αυγή κι Εποχή: «Στην Αριστερά έλαχε και ο κλήρος της επίλυσης του Κυπριακού».

Διαβάστε επίσης:

Κυπριακό: Στο Μοντ Πελεράν η διάσκεψη των τεχνοκρατών

Οργή Κοτζιά για τις διαρροές από τη Διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό

Κυπριακό: Το παρασκήνιο της διακοπής στη Γενεύη

Κυπριακό: Στα σκαριά οριστική συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ