ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H απροθυμία των Ευρωπαίων για το προσφυγικό ανησυχεί τον Τσίπρα

H απροθυμία των Ευρωπαίων για το προσφυγικό ανησυχεί τον Τσίπρα
Ευρωκίνηση Τατιάνα Μπόλαρη

«Άλλοι κάνουν hot spots κι άλλοι χτίζουν φράχτες για τους πρόσφυγες». Η φράση αποδίδεται στον Αλέξη Τσίπρα και ειπώθηκε κατά την διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Βαλέτα της Μάλτας όταν κάποιοι ηγέτες κυρίως από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης άρχισαν και πάλι τα «ναι μεν αλλά» για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί προτού επισκεφθεί την Τουρκία όπου το Προσφυγικό αναμένεται να κυριαρχήσει στις συναντήσεις που θα έχει με τους κ.κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου να είναι ξεκάθαρη και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην γειτονική μας χώρα.

Όμως όπως λένε συνεργάτες του διαπιστώνει ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν απρόθυμες έως και αρνητικές στο να υποδεχθούν στα εδάφη τους πρόσφυγες κι επιχειρούν να αναγάγουν το πρόβλημα σε μία διευθέτηση που πρέπει να απασχολεί μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία. Ως εκ τούτου αναφέρουν, στις επαφές του στην Άγκυρα ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει η όποια συμφωνία να μην είναι μεταξύ των δύο χωρών αλλά μία συνολικότερη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει πως στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας .Όλα όμως θα πρέπει να γίνουν υπό προϋποθέσεις. Στην τουρκική πολιτική ηγεσία αναμένεται να πει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η φύλαξη στην χώρα τους και να ανακοπούν οι ροές προς το Αιγαίο.

Εκ των πραγμάτων ο Αλέξης Τσίπρας θα πει στους Ερντογάν και Νταβούτογλου ότι στην Τουρκία θα πρέπει να γίνεται κατευθείαν η ταυτοποίηση και επανεγκατάσταση των προσφύγων.

Οι Τούρκοι από την πλευρά τους ζητούν να υπάρξει μία συμφωνία με την Ελλάδα για χαλάρωση της βίζας για είσοδο στην χώρα μας κάτι που η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να μην έχει αντίρρηση να γίνει υπό την προϋπόθεση όμως πως θα εξασφαλιστεί μία νέα συμφωνία για επανεισδοχή των προσφύγων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Σήμερα ισχύει ανάλογη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ωστόσο δεν τηρείται από την Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία και όταν η συζήτηση θα φθάσει στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αναμένεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να εμφανιστεί θετικός αλλά στην βάση μίας ευρύτερης συναίνεσης. Για παράδειγμα θα ζητήσει να μην είναι κλειστά τα τουρκικά αεροδρόμια και τα λιμάνια για την Κύπρο κάτι που ισχύει σήμερα. Εκ των πραγμάτων στην Άγκυρα θα συζητηθούν τόσο το Κυπριακό όσο και οι διμερείς σχέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ