ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φαρμακερές ατάκες» Τσίπρα-Μητσοτάκη για τον ΔΟΛ

«Φαρμακερές ατάκες» Τσίπρα-Μητσοτάκη για τον ΔΟΛ

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η κόντρα για τις εξελίξεις στο ΔΟΛ και την εμπλοκή του Βασίλη Μουλόπουλου στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων του εκδοτικού συγκροτήματος, κάτι που διεφάνη από τις ομιλίες τόσο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα όσο και εκείνη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Μπορεί η προ ημερησίας συζήτηση να είχε θέμα τους αγρότες, ωστόσο, οι πολιτικοί αρχηγοί αφιέρωσαν μεγάλο μέρος των ομιλιών τους για να σχολιάσουν τις εξελίξεις στον Τύπο και ειδικά όλα όσα εκείνα που διαδραματίζονται στον ΔΟΛ.

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τον πρωθυπουργό να αναφέρει ότι «εμείς δεν κάνουμε υπόγειες συναλλαγές» και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον καλεί να «ξεκαθαρίσει» ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης «για τη σωτηρία ενός εκδοτικού συγκροτήματος».

Αλέξης Τσίπρας: Ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός δεν έχει δεχθεί τέτοιο πολιτικό bullying

Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή, όπως ήταν αναμενόμενο, απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για τον Βασίλη Μουλόπουλο και τον ΔΟΛ.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός δεν έχει δεχθεί τέτοια άδικη επίθεση και πολιτικό bullying, από το συγκεκριμένο συγκρότημα». Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχθεί από τα Μέσα του συγκεκριμένου συγκροτήματος αποσκοπούσαν στο να του ασκηθεί πίεση για να κάνει κι εκείνος ό,τι και οι προηγούμενοι, δηλαδή να σηκώσει ένα τηλέφωνο να πάρει έναν τραπεζίτη και να πει «δώστε κι εσείς δάνεια με αέρα όπως έκαναν οι προηγούμενοι».

«Δεν το έκανα και ούτε θα το κάνω», ξεκαθάρισε.

«Εμένα και αυτή την κυβέρνηση δεν θα με κατευθύνει στις επιλογές καμία εκδικητική μανία. Είναι διαφορετικό ζήτημα η ιστορικότητα συγκροτημάτων, οι τίτλοι και οι εργαζόμενοι τους» τόνισε χαρακτηρίζοντας «αρνητική εξέλιξη» το ενδεχόμενο κλεισίματος των «Νέων» και του «Βήματος», «όπως και το Έθνος και ο Ελεύθερος Τύπος και παλαιότερα η Ελευθεροτυπία για την οποία δεν άνοιξε μύτη».

«Μπορεί η επιθυμία μας να είναι να μην κλείσουν, όμως μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς δεν κάνουμε υπόγειες συναλλαγές και αυτό το γνωρίζει ολόκληρη η κοινωνία. Αν βρεθούν επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν, να συμβάλουμε στο πλαίσιο του νόμου, οι τράπεζες όμως δάνεια με αέρα δεν θα δώσουν όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση» επεσήμανε.

Αναφερόμενος στον Βασίλη Μουλόπουλο τόνισε:

Επειδή ένας πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε να συμμετάσχει στην προσπάθεια των εργαζομένων για διάσωση θέλουμε τάχα να κάνουμε καινούρια διαπλοκή. Όταν δικά σας στελέχη μεταπηδούν από την πολιτική στα ΜΜΕ είναι ελεύθερη αγορά, με μας είναι Βόρεια Κορέα.

Μάλιστα αναφέρθηκε στον πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος ήταν διευθυντής ειδήσεων στον ΑΝΤ1 αλλά και στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Παντελή Καψή, που εργάζεται στον ΣΚΑΪ.

Μητσοτάκης: Δεν κάνατε τέσσερις συναντήσεις με τον Ψυχάρη;

Στην αντεπίθεση πέρασε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εσείς δεν κάνατε τέσσερις συναντήσεις με τον Ψυχάρη παρέα με μια γάτα; Αν κάτι χάλασε στη μοιρασιά αυτό είναι δικό σας πρόβλημα δεν είναι δικό μου» είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό και τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σωτηρία του εκδοτικού συγκροτήματος.

«Ο κ. Μουλόπουλος ο οποίος εμφανίστηκε ξαφνικά στο προσκήνιο τι ρόλο θα παίξει; Εκπροσωπεί μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια; Έχει μεγάλη περιουσία και θέλει να την επενδύσει; Υπήρξε συνάντηση Παππά, Ψυχάρη, Μουλόπουλου την περασμένη εβδομάδα; Ποιό είναι το πλαίσιο της κυβερνητικής ανάμειξης στην σωτηρία ενός εκδοτικού ομίλου; Δεν κατάλαβα, υπάρχει ένα πλαίσιο που θα ισχύει για όλες τις εταιρείες;» υπογράμμισε και κατέληξε:

«Αισθάνθηκα μικρό συναισθηματικό σκίρτημα όταν μιλήσατε για τους εργαζόμενους στον ΔΟΛ. Όταν θέλατε να κλείσετε τα κανάλια δεν είδα κάτι τέτοιο κύριε Τσίπρα».

Οι φαρμακερές ατάκες

Παρότι το θέμα του ΔΟΛ κυριάρχησε στην κόντρα Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντήλλαξαν «φαρμακερές» ατάκες και για την οικονομία.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι εφημερίδες του ΔΟΛ τον προπηλακίζουν πολιτικά εδώ και 1,5 χρόνο λέγοντας ότι γράφουν «ότι τάχα το σπίτι που μένω με ενοίκιο είναι σπίτι ανθρώπου που το πήρα από πλειστηριασμό ή ότι έχω offshore εταιρείες».

Αναφορικά με την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι έχει ένα σχέδιο: «το "βάστα Σόιμπλε"». Ωστόσο σημείωσε ότι «δεν θα σας βγει».

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε και τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον συνεργάτη του Νίκο Καρανίκα:

Εμένα οι συνεργάτες μου είναι άνθρωποι του λαού. Δεν είναι ούτε Παπασταύρου, ούτε Χριστοφοράκοι, ούτε αυτοφωράκηδες, ούτε μου έκαναν δώρα. Είναι βαθιά ταξική η αντιπάθεια που βγάζετε.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «εξελίσσεστε στην πιο αδίστακτη, στην πιο αυταρχική κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά».

«Ανεβήκατε στην εξουσία παρουσιάζοντας τους εαυτούς σας ως αδιάφθορους που θα άλλαζαν το μιντιακό κατεστημένο Προσπαθείτε μήνες να ελέγξετε το μιντιακό τοπίο. Διαβάσατε την απόφαση του ΣτΕ; Γιατί μάλλον δεν καταλάβατε ότι ο νόμος Παππά κηρύχθηκε αντισυνταγματικός» σημείωσε.

Μάλιστα τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει «κανέναν απολύτως ηθικό φραγμό» και συμπλήρωσε:

«Είστε επικίνδυνοι για τη δημοκρατική ομαλότητα. Είστε το καθεστώς που αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για το πώς θα κρατηθεί στην εξουσία. Ο πλουραλισμός, η δημοκρατία, η πολυφωνία είναι ισχυρότερες από σας. Τα σχέδιά σας θα καταρρεύσουν πολύ σύντομα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ