ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν τα κόμματα στην εξεταστική για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν τα κόμματα στην εξεταστική για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν τα κόμματα που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή που διερεύνησε την υπόθεση δανειοδότησης κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ.

Στη σημερινή συζήτηση στη βάση του πορίσματος που έδωσε στη δημοσιότητα η πλειοψηφία επιβεβαιώθηκαν οι διαφορετικές εκτιμήσεις, αφού ο εισηγητής ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας μίλησε για σοβαρό αποδεικτικό υλικό που κατέδειξε τις πρακτικές αθρόων δανειοδοτήσεων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ενώ από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ τους είπε: «Πήγατε για μαλλί και βγήκατε κουρεμένοι».

Τόσο ο Μάκης Βορίδης όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ανέφεραν ότι κατέρρευσε η θεωρία του τριγώνου της διαπλοκής. «Τα μόνο στοιχεία διαπλοκής που προέκυψαν από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής είναι "κόκκινα" και αφορούν αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης, απαριθμώντας τα ευρήματα της ΝΔ. Μεταξύ άλλων αφορούν –όπως είπε: ότι δεν ζητήθηκαν εμπράγματες εγγυήσεις για το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που ζήτησε να καμφθούν ευθέως οι τραπεζικοί κανόνες, είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν προέκυψε καμία ένδειξη ποινικής ευθύνης πολιτικού προσώπου στα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ», είπε και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δανειοδοτήθηκε όπως ακριβώς τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ είναι το μοναδικό κόμμα με offshore στο μετοχικό κεφάλαιο της Αυγής.

Με ποδοσφαιρικούς όρους μίλησε ο Ανδρέας Λοβέρδος που παρομοίασε τη δημοσιοποίηση μέρους του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ που ενέπλεκε τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και εκ των υστέρων αποσύρθηκε με το αυτογκόλ που έβαλε ο Σέρχιο Ράμος της Real στον αγώνα με τη Σεβίλλη.

Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης μίλησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα το δικό του πόρισμα. «Απαξιώνεται το πολιτικό σύστημα με τα υπερχρεωμένα κόμματα», ισχυρίστηκε ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, προτείνοντας νέο σχέδιο αποπληρωμής των δανείων τους.

Τεκμηριωμένο χαρακτήρισε το πόρισμα της πλειοψηφίας ο Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝΕΛ λέγοντας ότι υπάρχουν ζητήματα απιστίας κατά την άσκηση καθήκοντος, ενώ από την Ένωση Κεντρώων ο Γιάννης Σαρίδης είπε ότι πιθανότατα υπάρχει διαπλοκή αλλά δεν μπορεί να αποδειχθεί απο τις εργασίες της επιτροπής λόγω έλλειψης νομικού πλαισίου για τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ.

Το τελικό πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο παραμένει ασαφές αν θα καταλογίζονται ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, θα δοθεί απόψε στα κόμματα, ενώ τη Δευτέρα θα δοθούν και οι θέσεις των κομμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ