ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε. Αχτσιόγλου: Στο επίκεντρο της κυβέρνησης οι συλλογικές διαπραγματεύσεις

Ε. Αχτσιόγλου: Στο επίκεντρο της κυβέρνησης οι συλλογικές διαπραγματεύσεις
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στην σημασία της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την περίοπτη θέση που αυτές λαμβάνουν στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης, τόνισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της.

«Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί για εμάς κεντρικό πολιτικό ζήτημα διότι οι ΣΣΕ διαμορφώνουν ένα πλέγμα προστασίας των εργαζομένων, το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί στο ατομικό επίπεδο, σε μια "διαπραγμάτευση" ανάμεσα σε έναν εργοδότη και έναν μεμονωμένο εργαζόμενο», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός μιλώντας στην εφημερίδα Αγορά και επισήμανε πως οι ισχυρές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις οργανώνουν την οικονομική ζωή και αποτελούν παράγοντα κανονικότητας στην αγορά εργασίας.

Η υπουργός εμφανίστηκε κάθετα αντίθετη στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, που είναι μέρος των «παράλογων απαιτήσεων του ΔΝΤ» και κατηγόρησε την ΝΔ ότι «ταυτίζεται απόλυτα και στο ζήτημα αυτό με τις θέσεις του ΔΝΤ».

«Καταλαβαίνω ότι πολλοί στοιχημάτιζαν πως θα κάνουμε πίσω, επιδιώκοντας την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, οραματιζόμενοι οι ίδιοι περισσότερες απολύσεις. Μιλάω βέβαια για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία συνεχίζει αταλάντευτα στο δόγμα των απολύσεων. Έχει πραγματικά ενδιαφέρον που η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζεται απόλυτα και στο ζήτημα αυτό με τις θέσεις του ΔΝΤ», είπε.

«Θέση μας είναι ότι σε μια χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων δεν έχει καμία απολύτως λογική. Ο ορθός λόγος- και όχι κάποια ιδεοληψία- επιτάσσει την προστασία των θέσεων εργασίας. Αυτό το καταλαβαίνει και η πλειονότητα των θεσμών, με εξαίρεση το ΔΝΤ το οποίο εμμένει σε σειρά παράλογων απαιτήσεων θέτοντας εμπόδια στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Άλλωστε, τα ισχύοντα όρια προστασίας από τις ομαδικές απολύσεις, βρίσκονται στον μέσο όρο των κρατών- μελών της ΕΕ», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται βάσει του πραγματικού εισοδήματος και όχι τεκμαρτών εισοδημάτων (όπως πριν) «που συχνά απέχουν πολύ από τα πραγματικά», τόνισε η υπουργός και χαρακτήρισε το νέο σύστημα «σαφώς δικαιότερο δικαιότερο καθώς, μεταξύ άλλων, καταργεί την παράλογη διάκριση παλαιών και νέων ασφαλισμένων».

«Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι η μεγάλη πλειονότητα των αυτοαπασχολούμενων δεν θα υποστούν καμία νέα επιβάρυνση στις εισφορές τους, ενώ πολλοί θα ευνοηθούν από το νέο ασφαλιστικό», αποκάλυψε.

Η υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να κλείσει η αξιολόγηση, να ενταχθεί η χώρα στο QE εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 και να μπορέσει να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο αναζήτησης ισορροπιών μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών», σημειώνει προσθέτοντας ότι αυτό που ζητάμε από το ΔΝΤ είναι να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του.

«Από την πλευρά μας έχουμε υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα και έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προβούμε σε υποχωρήσεις αρχής στα εργασιακά ούτε και να νομοθετήσουμε νέα μέτρα λιτότητας για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος», επισημαίνει και σημειώνει «όσο γρηγορότερα λάβει τις αποφάσεις το ΔΝΤ, τόσο εγγύτερα θα βρεθούμε σε μια συμφωνία».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ