ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απάντηση του Τζανακόπουλου στον Μητσοτάκη: Κάνει αντιπολίτευση με αέρα

Η απάντηση του Τζανακόπουλου στον Μητσοτάκη: Κάνει αντιπολίτευση με αέρα
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Απάντηση στα όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του, έδωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στο ερώτημα ειδικότερα, του πρωθυπουργού (στη συνέντευξή του, στην «Εφημερίδα των Συντακτών») αν για τις καθυστερήσεις ευθύνεται η κυβέρνηση ή το ΔΝΤ με τις παράλογες απαιτήσεις του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «σαφή και καθαρή απάντηση» ότι το δίκιο είναι με την πλευρά του Ταμείου, παρότι «δεν φημίζεται για τον ορθότητα των απόψεών του», όπως θύμισε σε συνέντευξής του στην ΕΡΤ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Ο κ. Μητσοτάκης μας κάλεσε να κάνουμε ό,τι ζητά το ΔΝΤ για να κλείσει η αξιολόγηση». Αυτή είναι και «η διαχωριστική γραμμή που τέμνει το πολιτικό σύστημα της χώρας: από τη μια πλευρά είναι η λογική του Μητσοτάκη, η οποία είναι λογική διαπιστευτηρίων προς τους πιο σκληρούς από τους δανειστές, και από την άλλη πλευρά η λογική της σημερινής κυβέρνησης, που θέλει βέβαια να γίνει ταχύτατα το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά την ενδιαφέρει και το πώς θα κλείσει αυτή η αξιολόγηση», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγορώντας τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ότι θέλει να κλείσει η αξιολόγηση άρον άρον, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Συγχρόνως κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει στο ερώτημα τι θα γινόταν αν δεν μεσολαβούσε η διαπραγμάτευση του 2015, που πέτυχε -λόγω μειωμένων στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα- 13 δισεκατομμύρια λιγότερους φόρους -περικοπές σε μια διετία. «Όπως κάποιοι παίρνουν δάνεια με «αέρα», έτσι και ο κ. Μητσοτάκης κάνει αντιπολίτευση με «αέρα», ανέφερε ακόμη.

Ερωτηθείς για τα ανοιχτά «μέτωπα» της αξιολόγησης, είπε πως «κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν θέτει θέμα με το τεχνικό σκέλος της διαπραγμάτευσης», αναγνωρίζοντας πάντως από την άλλη ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Δεν έχουμε συμφωνήσει... οι διαφωνίες παραμένουν αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα», ήταν το συμπέρασμα όσων δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που απέρριψε ταυτόχρονα τη φημολογία περί έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων.

Ρωτήθηκε, φυσικά, και για τη σημερινή διαρροή από τις Βρυξέλλες όσον αφορά την αξιολόγηση: «Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με διαρροές», ξεκαθάρισε, ενώ σε σχόλιό του για το λεγόμενο αντεστραμμένο «κόφτη» (να ψηφιστούν δηλαδή τώρα τα μέτρα αλλά με ρήτρα ακύρωσης, έτσι ώστε να μην εφαρμοστούν στην περίπτωση που δεν θα χρειαστεί), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε «να μην παίζουμε με τις λέξεις». Θύμισε, έτσι, ότι και κατά το παρελθόν το ΔΝΤ είχε διατυπώσει αντίστοιχο αίτημα, αλλά η ελληνική πλευρά το απέρριψε τον περασμένο Μάιο. Οι λεπτομέρειες του «κόφτη» είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης εξάλλου, δήλωσε. «Είναι η πρώτη φορά που το πρόγραμμα πάει καλά εδώ και επτά χρόνια», σημείωσε ακόμη ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ο «κόφτης».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσει αυτή η κυβέρνηση ένα ευρώ μέτρα», ήταν η κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Επικρατείας, που εκτίμησε ότι «υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί σημείο ισορροπίας». Ξεκαθαρίζοντας ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν αντέχουν άλλα μέτρα λιτότητας, επανέλαβε εξάλλου ότι «από την παρούσα κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ».

Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι όλες οι πλευρές είναι μπροστά σε μια αναγκαστική επιλογή, αφού κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει αναζωπύρωση μιας τεχνητής κρίσης. Επιπλέον, επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις καταστροφικές πολιτικές που εφάρμοσαν, όπως είπε, εις βάρος της χώρας.

Κάνοντας τον απολογισμό της κυβερνητικής διετίας, ο Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως η παρούσα κυβέρνηση έκανε μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση σε ένα ναρκοθετημένο, όπως το χαρακτήρισε, πεδίο, δεδομένου ότι η πολιτικο-οικονομική ελίτ της Ευρώπης είχε σχεδιάσει τη χρηματοπιστωτική ασφυξία της χώρας.

Κληθείς να προσδιορίσει τις κυβερνητικές αστοχίες της διετίας, απάντησε: «Δεν καταφέραμε να βάλουμε οριστικό τέλος στη λιτότητα», επισημαίνοντας το συντηρητικό συσχετισμό δυνάμεων, αλλά και το ναρκοθετημένο πεδίο. Ενώ ένα άλλο λάθος της κυβέρνησης ήταν ότι υπερτίμησε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της Ευρώπης, όπως αναγνώρισε.

Στις ερωτήσεις που δέχθηκε για την εξεταστική επιτροπή με αντικείμενο, τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ο εισηγητής ποτέ δεν είπε ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία, που να αποτελούν ενδείξεις για πολιτικά πρόσωπα.

Μιλώντας για υποκρισία και κυνισμό εκ μέρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν ότι δεν διαπιστώθηκε διαπλοκή, αφού δεν συγκροτείται προανακριτική επιτροπή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε υπομονή, αφού τώρα τα στοιχεία διαβιβάζονται στην Εισαγγελία, προκειμένου να πράξει τα δέοντα. Εκτίμηση, σημειωτέον, του Δ. Τζανακόπουλου είναι ότι από το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής θα προκύψουν ποινικές διώξεις.

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως είναι «φυσιολογικό να φθείρεται μια κυβέρνηση που εφαρμόζει πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής». Αλλά όμως, «όταν έλθει η ώρα να συγκρουστούν πολιτικά προγράμματα και αντιλήψεις, έχω τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός θα στηρίξει και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ