ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγριεύει η Τουρκία μετά την απόφαση για τους Τούρκους αξιωματικούς

Αγριεύει η Τουρκία μετά την απόφαση για τους Τούρκους αξιωματικούς
Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει στην Τουρκία τους οκτώ αξιωματικούς, ήταν αναμενόμενες οι σφοδρές αντιδράσεις των Τούρκων, οι οποίες κλιμακώνονται ώρα με την ώρα. Ήδη οι Τούρκοι εξέδωσαν νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος των 8 Τούρκων στρατιωτικών που μετέβησαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο. 

Η απόφαση του γραφείου του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των στρατιωτικών, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποδέχθηκε το αίτημα της εισαγγελίας που ζητούσε την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος των 8 αξιωματικών, σύμφωνα με το Ανατολή.

Εξάλλου, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένα νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Χαρακτηριστικά είναι και τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου που αναφέρουν πως οι αρμόδιες τουρκικές αρχές είναι οργισμένες από την απόφαση στην Ελλάδα και μάλιστα διαμηνύουν πως αυτή η εξέλιξη σημαίνει πως η Ελλάδα απέτυχε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ακόμα και σε υψηλότερο επίπεδο σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα, το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται από την απόφαση του Αρείου Πάγου και αναφέρουν χαρακτηριστικά πως "αποτρέπει τα πρόσωπα αυτά (εννοώντας τους Τούρκους αξιωματικούς) να σταθούν μπροστά στην ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη για τη συμμετοχή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος".

Σύμφωνα επίσης με όσα αναφέρει hurriyetdailynews το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως η συγκεκριμένη απόφαση είναι άλλη

μία ένδειξη απροθυμίας της Ελλάδας στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα DHKP-C που στοχεύουν την Τουρκία.

Μάλιστα το τουρκικό ΥΠΕΞ περιγράφει την ετυμηγορία του ελληνικού δικαστηρίου ως παραβίαση των διεθνών νομικών κανόνων και αρχών, κατηγορώντας παράλληλα την Ελλάδα για προστασία των συνωμοτών του πραξικοπήματος.

Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποιούν πως μετά από αυτή την εξέλιξη θα πληγούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών όχι μόνο στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας αλλά και σε περιφερειακά ζητήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ