ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Μεσογειακών Χωρών: Επαφές Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες (pics)

Σύνοδος Μεσογειακών Χωρών: Επαφές Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες (pics)
Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

Με το γεύμα εργασίας συνεχίζονται οι εργασίες της 2ης Συνόδου των Μεσογειακών/Νότιων Χωρών της ΕΕ. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε και η διαδικασία της οικογενειακής φωτογραφίας, ενώ μετά το γεύμα εργασίας, οι επτά ηγέτες θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.

Λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, κατά την οποία συζήτησαν για τα προβλήματα της Ευρώπης, την οικονομία και το προσφυγικό. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή επικοινωνία από εδώ και στο εξής.

Η συνάντηση διήρκησε περίπου μισή ώρα και σε αυτήν ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε την ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά.

 A500105

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σημείωσε τις θετικές εξελίξεις από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό. Ακόμα, έκανε σύντομη ενημέρωση αναφορικά με το Κυπριακό.

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter που συνοδεύεται από φωτογραφίες από τις εν εξελίξει εργασίες της Συνόδου, επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία της συνόδου των μεσογειακών/νότιων χωρών της ΕΕ γεννήθηκε στην Αθήνα και συνεχίζεται σήμερα στην πορτογαλική πρωτεύουσα.

Οι βασικές θεματικές ενότητες

Οι βασικές θεματικές στις οποίες επικεντρώνεται η συζήτηση στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Διάσκεψη της Λισαβόνας, είναι σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο, οι εξής: επενδύσεις, ανάπτυξη, απασχόληση, ασφάλεια, προσφυγικό-μεταναστευτικό και τα επόμενα βήματα της πρωτοβουλίας της Συνόδου των Μεσογειακών/Νότων Χωρών της ΕΕ.

Με τη συνάντηση της Λισαβόνας, οι Αλέξης Τσίπρας (Ελλάδα), Νίκος Αναστασιάδης (Κύπρος), Φρανσουά Ολάντ (Γαλλία), Αντόνιο Κόστα (Πορτογαλία), Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία), Τζόζεφ Μουσκάτ (Μάλτα), αποσκοπούν στο να συντονίσουν και να επεξεργαστούν περαιτέρω τις θέσεις τους. Και έτσι να συμβάλουν τα κράτη του Νότου της ΕΕ στον διάλογο που διεξάγεται για το μέλλον της Ευρώπης, ο οποίος είχε ξεκινήσει στην Μπρατισλάβα τον περασμένο Σεπτέμβριο και συνεχίζεται με τις Συνόδους Κορυφής που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Φεβρουαρίου στη Μάλτα και για τις 25 Μαρτίου στην ιταλική πρωτεύουσα, για τα 60 χρόνια από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης.

 A509993

Τόσο η ελληνική πλευρά -η οποία είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για τη σύγκληση για πρώτη φορά της ευρωμεσογειακής συνόδου-, όσο και οι υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες, έχουν διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για ένα κλειστό κλαμπ χωρών, αλλά για μια ανοικτή πρωτοβουλία που θέλει να συμβάλει θετικά και ενωτικά στον ευρωπαϊκό διάλογο, ως μέρος της λύσης. «Στόχος είναι η συμβολή των κρατών του Νότου για μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική Ευρώπη, πιο κοντά στις προσδοκίες των πολιτών», σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ