ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε διπλό κλοιό το Μαξίμου: Ένταση στο εσωτερικό - πιέσεις στο εξωτερικό

Σε διπλό κλοιό το Μαξίμου: Ένταση στο εσωτερικό - πιέσεις στο εξωτερικό
Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Τα μάτια όλων -υπουργών, στελεχών και βουλευτών της κυβέρνησης- είναι στραμμένα στο Μαξίμου. Και προσπαθούν να «προβλέψουν» και να αναλύσουν τις επόμενες κινήσεις του Αλ. Τσίπρα και των συνεργατών του, προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που βρίσκεται η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Η κατάσταση, ωστόσο, δεν προδιαγράφεται ευοίωνη καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει υπερβολικά -ένας μήνας (20 Φεβρουαρίου) για να υπάρξει συμφωνία ως προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Δύσκολα θα κλείσει, αλλά όπως ανέφερε στο CNN Greece στέλεχος του Μαξίμου, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, «αρκούν μια - δυο ώρες για να κλείσουν όλα, ακόμα και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Πολιτική απόφαση χρειάζεται».

Το κυρίαρχο ερώτημα είναι πόσο αντέχει η σημερινή κυβέρνηση να ψηφίσει κάποια μέτρα εκ των προτέρων που μπορεί, έστω και δύσκολα, να εφαρμοστούν από το 2019;

Οι αριθμοί, όπως τους αναλύει το οικονομικό επιτελείο, λένε ότι, λογικά, δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν ποτέ τα μέτρα. Το 2016, με ύφεση, το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει περίπου στο 2%, από 0,5% που είχε δεσμευτεί η χώρα -τα επίσημα στοιχεία θα εκδοθούν στις αρχές Φεβρουαρίου. Άρα, υποστηρίζουν από το οικονομικό επιτελείο, ήδη έχουμε πιάσει το στόχο του 2017 (1,75%) και με ανάπτυξη από 2,5% έως 2,7%, όπως εκτιμάται για την φετινή χρονιά, άνετα φτάνουμε στο 3,5%.

Το «ελατήριο της οικονομίας είναι τόσο πολύ συμπιεσμένο που η εκτίναξή του θα δώσει τόσο μεγάλη ώθηση που το 3,5% για δύο - τρία χρόνια δεν θα είναι πρόβλημα», μας λέει, κατηγορηματικά, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Δεν συμμερίζονται, όμως, αυτή την άποψη αρκετοί βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Και ήδη υπάρχει γκρίνια, που συνέπεσε με τις περιοδείες υπουργών στην επαρχεία. Το επόμενο διάστημα, όπως μας αποκάλυψε «διαδρομιστής του Μαξίμου», θα υπάρξουν «χαλαρωτικές» κινήσεις – «μασάζ», στην γλώσσα της πολιτικής- προκειμένου να υπάρξει εσωτερική αποσυμπίεση.

Έτσι, προγραμματίζεται συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (11 και 12 Φεβρουαρίου, με τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να έχουν στείλει σχετική επιστολή για σύγκλιση της ΚΕ), συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καθώς και καθημερινές, σχεδόν, συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας. Και, ο κύκλος κλείνει με συγκέντρωση και ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Τάε Κβο Ντο.

Όμως η ομάδα των επονομαζόμενων «βασικών μετόχων» του κόμματος (Σκουρλέτης, Φίλης και Βούτσης), που εκφράζουν ένα σημαντικό τμήμα του δεν βρίσκονται σε ευθεία γραμμή με το Μαξίμου -ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Παράλληλα οι συντονισμένες πιέσεις στο Eurogroup, όπως και οι διαρροές των αξιωματούχων των θεσμών, έχουν δημιουργήσει κλίμα αναταραχής στο εσωτερικό του κόμματος και παγωμάρα στην κοινωνία.

Όχι μόνο για τις σημερινές συζητήσεις περί μέτρων εκ των προτέρων αλλά για μια σειρά από θέματα που έχουν οδηγήσει, όπως υποστηρίζουν στελέχη της κυβέρνησης, σε απώλεια στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ από την παραδοσιακή του βάση -χαμηλόμισθους, νεολαίους, εργαζόμενους. Κάτι που «ανακαλύπτουν» ετεροχρονισμένα σήμερα κάποια στελέχη του κόμματος.

Κανείς, όμως, δεν θέλει εκλογές καθώς όλοι γνωρίζουν ότι σήμερα δεν έχει πολιτικό αφήγημα η κυβέρνηση – «τι θα λέμε στον κόσμο», αναρωτιούνται μέλη του οργανωτικού του κόμματος. Και τονίζουν ότι «στις εκλογές θα ηττηθούμε με μεγάλο σκορ αν δεν αλλάξουμε το κλίμα στην κοινωνία».

Πρώτο μέλημα του Μαξίμου είναι να ηρεμήσει τα «μέτωπα» -δεν αντέχεται ένταση και στο εσωτερικό του κόμματος και στο εξωτερικό.

Αν, όμως, έχει συμπιεστεί το ελατήριο της οικονομικής ανάπτυξης φαίνεται ότι ακόμα περισσότερο έχει συμπιεστεί το ελατήριο εσωτερικής αντοχής του ΣΥΡΙΖΑ. Και δύσκολα θα περάσουν, εκ των προτέρων, μέτρα στη Βουλή. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα βρεθούν 180 ψήφοι. Το ίδιο δύσκολα θα αποχωριστεί και ο Σόιμπλε το ΔΝΤ, με το τελευταίο, στην ουσία, να θέλει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα της Ελλάδας. Όλα είναι ανοιχτά και σίγουρα το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εκνευρισμοί, ένταση και υπαναχωρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ