ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φλαμπουράρης: Η πολιτική μας έχει πετύχει θαύματα

Φλαμπουράρης: Η πολιτική μας έχει πετύχει θαύματα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Βέβαιος ότι το 2018 «θα έχουμε βγει από την κρίση» εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, σημειώνοντας μάλιστα ότι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «έχει πετύχει θαύματα».

«Μαζί με τους Έλληνες, τις Ελληνίδες και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, το 2018 θα έχουμε βγει από την κρίση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλαμπουράρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο εκλογών γιατί «στην Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, είπε πως «η επιμονή του Δ.Ν.Τ., και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οδηγούν σε ναυάγιο την Ευρώπη», ενώ παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα υπάρξει συναινετική λύση για να μη διαλυθεί η Ευρώπη». «Είναι υποχρεωμένοι και θα το κάνουν», είπε, και πρόσθεσε πως, «τόσο το ΔΝΤ όσο και ο κ. Σόιμπλε, γνωρίζουν πολύ καλά ότι με διαλυμένη Ευρώπη θα χάσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες».

Συνεχίζοντας ο υπουργός Επικρατείας εκτίμησε ότι «η λύση αυτή θα βασίζεται στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης», την οποία χαρακτήρισε «συνταγματικά σωστή», και προβλέπει ότι «δεν είναι δυνατόν να νομοθετήσουμε νέα μέτρα για μετά το 2018, πλέον αυτών που έχουμε νομοθετήσει και είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε».

«Στόχος μας είναι το 2018 να φύγουμε από το μνημόνιο, για να αρχίσει επιτέλους η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε ειδικότερα στο ασφαλιστικό, τις αμοιβές των εργαζομένων και την αναβάθμιση των υπηρεσιών της Υγείας και της Παιδείας.

Σε ότι αφορά στον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ο κ. Φλαμπουράρης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί καθώς, όπως είπε, «και με βάση τα φετινά αποτελέσματα όπου από 0,5% πλεόνασμα που είχε συμφωνηθεί, ξεπεράστηκε το 2% και δεν υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να έχουμε μείωση του πλεονάσματος. Δεχθήκαμε τον κόφτη γιατί είμαστε σίγουροι ότι η δική μας πολιτική, ακόμη και σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούμε, έχει πετύχει θαύματα όπως είναι, μια μικρή αύξηση της παραγωγικής βάσης της χώρας και της ανάπτυξης, μια πολύ μικρή μείωση της ανεργίας κατά 3% έως 4%».

Ερωτηθείς για την δεύτερη επιστολή που αναμένεται να αποστείλει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο κ. Φλαμπουράρης ανέφερε, ότι σε αυτήν «θα περιγράφονται τα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση που μειωθούν τα έσοδα» και επανέλαβε πως «τα δυο προηγούμενα χρόνια, που ήταν και τα πιο δύσκολα, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης».

«Πιστεύουμε ότι και τα επόμενα χρόνια δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθούν μειώσεις μισθών και συντάξεων. Τα πλεονάσματα θα είναι μεγαλύτερα από αυτά που υπολογίζουμε», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας. Συνεχίζοντας ο κ. Φλαμπουράρης ανέφερε ότι μέσα σε δύσκολες συνθήκες η κυβέρνηση μπόρεσε να κάνει κοινωνική πολιτική κυρίως «υπέρ αυτών που ήταν απόκληροι της κοινωνίας» και αναφέρθηκε ειδικότερα στην ένταξη 2,5 εκατ. ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα Υγείας και σε μέτρα, όπως η κάρτα αλληλεγγύης, η κάρτα σίτισης και η επιδότηση ενοικίου. Ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε τέλος τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, ότι ενώ διαρκεί η διαπραγμάτευση κάνει λόγο για grexit και τον κάλεσε «να σταματήσει να κρύβεται» και να τοποθετηθεί «εάν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση και με ποιους όρους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ