ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συγκινητική εξομολόγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (vid)

Η συγκινητική εξομολόγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (vid)
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Είναι υποχρέωσή μου, ως πολιτικός και ως άνθρωπος να σκύψω το κεφάλι μου στη μνήμη της εβραϊκής κοινότητας», δήλωσε από το βήμα της εκδήλωσης για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η παγκόσμια Ιστορία είναι βαμμένη με το αίμα των πολέμων, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την αγριότητα της σύλληψης και της εκτέλεσης του σχεδίου αφανισμού των Εβραίων στην Ευρώπη από τη ναζιστική Γερμανία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το voria.gr, αμέσως μετά, αποκάλυψε για πρώτη φορά, την ιστορία της θείας του πατέρα του, της Ευαγγελίας Γεωργιάδη που πήρε υπό την προστασία της μία 6χρονη Εβραία Υβέτ Βεντούρα, προκειμένου να την σώσει από τους διωγμούς των Ναζί.

“Εδώ, θα μου επιτρέψετε και μια πιο προσωπική αναφορά στην θεία του πατέρα μου, την Ευαγγελία Γεωργιάδη, που το όνομά της βρίσκεται στην τιμητική λίστα των «Δικαίων των Εθνών». Το 1942, η θεία Ευαγγελία, πήρε υπό την προστασία της – κυριολεκτικά ως τρίτη της κόρη – την Υβέτ Βεντούρα – τότε 6 ετών.
Την Υβέτ, παρέδωσε στην μεγάλη θεία μου η ίδια της η μητέρα, προκειμένου να την σώσει από τους διωγμούς των Ναζί. Για να επιτευχθεί αυτό, η Υβέτ άλλαξε όνομα – έγινε Μαρία Παπαδάκη. Πλάστηκε ολόκληρη ιστορία – ότι δήθεν σκοτώθηκαν και οι δυο γονείς της σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στην Κρήτη – οπότε η μεγάλη θεία μου υιοθέτησε το κοριτσάκι. Κατασκευάστηκαν πλαστά πιστοποιητικά για όλα αυτά. Με τη συμμετοχή κρατικών λειτουργών που δεν δίστασαν να εκθέσουν τον εαυτό τους σε τεράστιο κίνδυνο προκειμένου να διασωθεί η μικρή Υβέτ”, είπε εμφανώς συγκινημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Η ιστορία αυτή είχε αίσιο τέλος. Διότι οι γονείς της Υβέτ – Μπιάνκα και Ραφαήλ Βεντούρα – κατάφεραν να σωθούν, ζώντας σε ένα ανήλιο υπόγειο στα Σεπόλια υπό την προστασία της οικογένειας Σφακιανάκη. Ο μικρός αδελφός της Υβέτ, Ιωσήφ Βεντούρας, επίσης ένα «κρυμμένο παιδί της κατοχής», διασώθηκε από την οικογένεια Πετρόχειλου στην Εκάλη. Και έτσι, μετά την απελευθέρωση η οικογένεια Βεντούρα ξανάσμιξε με την Υβέτ”, κατέληξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Δείτε το βίντεο με την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην συγκινητική ιστορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ